Menü

Érzelemkezelés, kifejezés mesekönyvekkel egész kicsiknek

Úgy hiszem a legtöbb anyuka arra törekszik, hogy a gyermeke minél inkább kiegyensúlyozott legyen. Szeretnénk minél több mindent megmutatni neki a világból és segíteni abban, hogy jobb ember váljon belőle. Az érzelmek felismerése és kifejezése fontos készség, ami hozzájárul a mentális fejlődésünkhöz és ahhoz, hogy harmóniában éljünk a környezetünkkel. A kisgyerekek nagyon intenzíven élik meg az érzéseiket, és ahhoz, hogy magabiztos, boldog felnőttek legyenek, meg kell tanulniuk megfelelően kezelni és kommunikálni ezeket. Amikor azonban a szülők megpróbálják elmagyarázni az érzelmeket a gyerekeknek, hajlamosak a felnőttek szókincsét, érvrendszerét, szóhasználatát használni, így az üzenet nem ér célba és a csöppség nem is érti, miről van szó.

De akkor, hogyan beszélgessünk a gyerekkel olyan témákról, mint az önbizalom, düh, szorongás, bánat, elengedés stb. Ezek, mind nagyon komoly témák és sokszor maga a felnőtt sem tudja igazán jól megélni és kezelni ezeket. Az érzelmi intelligencia fejlesztése és érzelmeink tudatosítása már egészen korai életkorban szerepet kap. A harmonikus élet egyik kulcsa, a stabil érzelmi háttér, ami hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek sikeresen küzdjön meg egy-egy élethelyzettel. A csemete még nem tudja, hogy ez hogyan működik, ezért a szülőnek kell mintát adnia, segíteni ezen az úton. Ennek egyik segítő eszköze lehet, a mesekönyvek. Ezeknek a segítő könyveknek az alaptémái, mind az érzésekre, érzelmekre, élethelyzetekre fókuszálnak.

Találhatunk olyat, ami a beilleszkedésről, a barátságról, magáról a családról vagy akár a halálról szólnak, ezzel megkönnyítve a beszélgetés elkezdését, majd a téma feloldását is. Most vegyünk pár példát, milyen lehetőségeink vannak 0-2 éves korig, mivel úgy gondolom, hogy erre a korosztályra nem vetül annyi figyelem, a fejlesztős könyvekkel, játékokkal kapcsolatban. Általában az óvodás korosztály az, amikor már célirányosan fejlesztenek.

Mit érzel kismackó? gyerekkönyv igazán kicsiknek való interaktív olvasmány. Ha a tárcsát elforgatjuk, akkor a maci arcán különböző érzelmek jelennek meg. Ennek segítségével a baba megtanulja felismerni az érzelmeket. Ugyan ebben a kivitelezésben, de más arckifejezéseket ismerhetünk meg a kistigris által. Keménylapos kivitelezés révén a kisebbek is nyugodtan kézbe vehetik és a kevés szöveg, de sok kép segíti, hogy a figyelme meg is maradjon a felfedezés közben.

A következő könyv, amit ajánlani tudok, az pedig Ha mérgesek az állatkölykök című alkotás. Szintén egy lapozó a legkisebbeknek és bájos illusztrációval rendelkezik. Mondóka, ritmusos megfogalmazásban mutatja be, hogy az állatkölykök, hogyan tudják kezelni, ha mérgesek vagy hisztisek.

Kicsit komolyabb hangvételű, de még mindig a meghatározott korosztálynak szól az az Első könyvem –Érzések címmel jelent meg. Szintén az érzelmek azonosításban segíti a babákat. Montessori módszerén alapuló kemény lapos babakönyv. Hasonló alapelvvel rendelkezik a Disney Baby - Első kalandok - Első meséim az érzelmekről című mesekönyv is. Négy kedves történeten keresztül és a már ismert mesekarakterekkel segítik a szülőket és gyerekeket, hogy az érzelmekről beszélgethessenek a családdal.

A következő mű vagy inkább művek mivel sorozatról van szó, az pedig a Shona Innes: Ölelj meg!. A szerző foglakozása igazából pszichológus, úgy, hogy a szakmaiság itt nagyon erősen jelen van. Szintén keménykötésben jelent meg, és habár két éves kortól ajánlják, a kisebbeket is leköti és hasznos a számukra.

A személyes kedvencem a Kukucskálj bele-mik azok az érzések? Felhajtható fülek teszik interaktívvá a könyvet Megmutatja mitől vagyunk boldogok, szomorúak, mérgesek, rémültek vagy épp izgatottak, és hogyan tudunk megbirkózni ezekkel. A borítón szereplő korosztály meghatározás 3+, de az én egy éves fiam imádja. Kevés szöveg és végtelenül cuki rajzok teszik érdekessé az alkotást. A kihajtható fülekről pedig nem is beszélve. Imádják a kicsik, ha valami előbukkan valahonnan vagy éppenséggel elbújt és neki kell megkeresnie, feltárnia.

Természetesen a felsorolt könyvek mellett, még számtalan található a piacon, ezekben a témakörökben. Egyre népszerűbbé válnak és a szülők is jobban, nyitnak a különböző fejlesztésekkel kapcsolatban. Legyünk nyitottak és mutassuk meg gyerekeinknek, hogyan legyenek jobb emberek.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.