Menü

„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!

Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?

Nos, ha belegondolunk, hogy a megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki, akkor hatalmas pazarlásról beszélünk, ez ellen született meg a „Munch” ötlete, mely egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen, akár környezeti, akár társadalmi vagy gazdasági szempontból nézve.

A „Munch” egy olyan lehetőség, amin keresztül kedvezményesen vásárolhatjuk meg az el nem adott de jó minőségű és abszolút fogyasztható élelmiszereket, ételeket.

Több ezer adag megmentett ételről és élelmiszerről beszélünk, mellyel hatalmas lépést tehetünk az ételpazarlás ellen.

Én magam nagyon szerencsésnek érzem magam, amikor olyan ételcsomagokat tudok vásárolni akár 40%-50%-os kedvezménnyel, amiket máskor ezen ár többszöröséért veszek meg, arról nem is beszélve, hogy ezzel ezek az ételek nem kerültek szemétbe, nem kerültek elpazarlásra.

A munkahelyem melletti üzletben hármasával én például rendszeres veszem az akciós péksüteménycsomagokat, amiket otthon a fagyasztóba szoktam tenni, hogy bármely reggel megmelegítve tökéletes reggeli legyen a családnak, a három gyerekemnek.

A pazarlás sajnos globális jelenség, a világon előállított összes élelmiszer egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, ez sok millió tonna feleslegesen kidobott élelmet jelent.

A „Munch” egy magyar ötletgazdák által létrehozott platform, amelyen keresztül a boltok, és vendéglátóipari egységek jelentős kedvezménnyel adhatják el az aznap nem értékesített, de jó minőségű élelmiszereiket, ételeiket. Mindenki jól jár, hiszen ezzel a lehetőséggel csökken a pazarlás, a vásárlók pedig lényegesen kedvezményesebben tudnak jó dolgokat vásárolni és enni.

Egy ételmentés történik valójában, mellyel a tudatos vásárlás, gondolkodás, fogyasztás kialakulását segíthetjük. Az alapítók célja, hogy minél több országban elérhetővé tegyék az ételmentés lehetőségét és mindenhol bevett szokássá válhasson.

Az eladók is jól járnak, hiszen kidobásra ítélt áruikat a nap végén még értékesíteni tudják, ennek az ötletnek köszönhetően.

Fenntarthatóság, jó ár-érték arány, spórolás, kedvezmények, finom ételek és élelmiszerek, környezettudatosság, tudatos vásárlás és gondolkodás a legegyszerűbb módon, mellyel eladó és vevő egyaránt jól jár. Ezt jelenti a „Munch”!

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.