„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!
- Dátum: 2023.10.05., 20:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- „Munch”, ár-érték arány, eladó, élelmiszer, étel, fenntartható, fogyasztás, gazdasági, globális jelenség, hulladék, kidob, környezettudatos, megoldás, pazarlás, szemét, társadalmi, vásárló, vevő
Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?
Nos, ha belegondolunk, hogy a megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki, akkor hatalmas pazarlásról beszélünk, ez ellen született meg a „Munch” ötlete, mely egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen, akár környezeti, akár társadalmi vagy gazdasági szempontból nézve.
A „Munch” egy olyan lehetőség, amin keresztül kedvezményesen vásárolhatjuk meg az el nem adott de jó minőségű és abszolút fogyasztható élelmiszereket, ételeket.
Több ezer adag megmentett ételről és élelmiszerről beszélünk, mellyel hatalmas lépést tehetünk az ételpazarlás ellen.

Én magam nagyon szerencsésnek érzem magam, amikor olyan ételcsomagokat tudok vásárolni akár 40%-50%-os kedvezménnyel, amiket máskor ezen ár többszöröséért veszek meg, arról nem is beszélve, hogy ezzel ezek az ételek nem kerültek szemétbe, nem kerültek elpazarlásra.
A munkahelyem melletti üzletben hármasával én például rendszeres veszem az akciós péksüteménycsomagokat, amiket otthon a fagyasztóba szoktam tenni, hogy bármely reggel megmelegítve tökéletes reggeli legyen a családnak, a három gyerekemnek.
A pazarlás sajnos globális jelenség, a világon előállított összes élelmiszer egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, ez sok millió tonna feleslegesen kidobott élelmet jelent.
A „Munch” egy magyar ötletgazdák által létrehozott platform, amelyen keresztül a boltok, és vendéglátóipari egységek jelentős kedvezménnyel adhatják el az aznap nem értékesített, de jó minőségű élelmiszereiket, ételeiket. Mindenki jól jár, hiszen ezzel a lehetőséggel csökken a pazarlás, a vásárlók pedig lényegesen kedvezményesebben tudnak jó dolgokat vásárolni és enni.

Egy ételmentés történik valójában, mellyel a tudatos vásárlás, gondolkodás, fogyasztás kialakulását segíthetjük. Az alapítók célja, hogy minél több országban elérhetővé tegyék az ételmentés lehetőségét és mindenhol bevett szokássá válhasson.
Az eladók is jól járnak, hiszen kidobásra ítélt áruikat a nap végén még értékesíteni tudják, ennek az ötletnek köszönhetően.
Fenntarthatóság, jó ár-érték arány, spórolás, kedvezmények, finom ételek és élelmiszerek, környezettudatosság, tudatos vásárlás és gondolkodás a legegyszerűbb módon, mellyel eladó és vevő egyaránt jól jár. Ezt jelenti a „Munch”!
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?
A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?
Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell
Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.
„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa
Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?
Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?
Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.