Menü

Nyugtató légzéstechnikák

Stresszes mindennapok, hosszú nappalok, kevés pihenés, szükségünk van a lassításra. Nem csak alvással, pótcselekvésekkel, hanem légző gyakorlatokkal is segíthetünk magunkon, mert nyugalom mindenkinek kell.

Léteznek különböző technikák, hogy a testünknek néha biztosítsuk a megnyugvást, nem csak este, amikor aludni indulunk, hanem napközben is. Sokan a pótcselekvéseket és káros szenvedélyeket választják, pedig légzésünk koordinálásával gyorsan és szinte bárhol lassíthatunk egy kicsit. Amellett, hogy bárhol és bármikor alkalmazhatjuk, könnyen és gyorsan elsajátíthatjuk a különböző módszereket. A helyes légzés nagyon fontos, mivel oxigént küld az agyhoz, lassítja a szívverést és ezáltal csökkenti a vérnyomást is.

A megszokott légzésünk általában felületes, csak a mellkast érinti, pedig, ha a hasunkba szívjuk a levegőt, vagyis a rekeszizomlégzést alkalmazzuk, könnyen ellazulhatunk. Kissé kényelmetlen lehet, de hasznos. Tegyük kezünket a hasunkra és orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt úgy, hogy érintésünkkel érezzük, hogy egészen hasunkig hatol a levegő. Kicsit tartsuk vissza, majd szépen lassan fújjuk ki. Ez akkor is sokat tud segíteni, ha valakinek beszorul a levegő, ezzel megszüntethető a szúr érzés is.

Stresszes helyzetben hajlamosak vagyunk csak a szánkon át kapkodni a levegőt, ilyenkor a taktikai légzés segít a megnyugvásban. Négy másodpercig tartson a belégzés, kicsit benntartjuk a levegőt, majd négy másodpercig tartson a kilégzés. Kis szünet és ismételjük meg 4-5 alkalommal.

Szintén a nehezebb helyzeteknél segíthet a doboz légzés módszere, aminek alapelve, hogy elképzelünk egy dobozt, amit képzeletben forgatva, sarkain haladva végezzük a levegővétel fázisait. Négy másodpercig belégzés, négy másodperc benntartjuk, négy másodperc kilégzés, végül négy másodperc szünet.

A legnehezebb pillanatokban a begubózó légzést érdemes használni. Belégzéskor nyitott szemmel, orrunkon szívjuk be a levegőt, kifelé pedig csukott szemmel fújjuk, majd a végén képzeljük el, hogy minden kilégzés után eggyel több puha takaróba bugyoláljuk testünket. Lényege, hogy védőburkot húzunk a képzeletünkkel magunk köré, ez pedig biztonságérzetet és nyugalmat biztosít elménknek.

Végül említsünk meg egy élénkítő technikát, amikor kell egy kis plusz, hogy végig tudjunk csinálni egy hosszú napot. Orrunkon keresztül a lehető leggyorsabban szívjuk be a levegőt, miközben behúzzuk a hasunkat, majd ezzel a behúzott hassal 10-15 alkalommal végezzünk gyors ki-be légzést. Ezután mélylélegzéses szünetet tartva szükség esetén ismételjük meg a gyakorlatot.

A helyes légzés, a különböző légzéstechnikák alkalmazása a mindennapokban nem csak a stresszt segíti leküzdeni, hanem szellemileg is helyes útra terel, mellyel könnyebben kezelhetőek a kellemetlen helyzetek.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.