Menü

Alufólia kisokos

Nálunk gyakran használt konyhai dolgok közé tartozik az alufólia használata. Szinte mindig ehhez nyúlok, ha sütésről van szó, de gyakran kerül már kész ételek fölé is, mint takaró anyag. Az alufólia használata már nagyon régre nyúlik vissza. Kezdetben cukorkák, rágógumik csomagolására használták, majd átvette a gasztronómia, így megnőtt a konyhai felhasználása. A sült zöldségektől kezdve, a halakig rengeteg étel elkészítését könnyíti meg.

Az alumíniumfólia egy papírvékony, fényes alumíniumfém lap. Gyártása során nagy fémlapokat addig hengerelnek, amíg azok 0,2 milliméter vékonyságúra össze nem nyomódnak. Ezeket a fémlemezeket a konyhán kívül még sokféleképpen hasznosítják, többek között az ipari csomagolásban, szigetelésben és szállításban. Az előállítás módjából adódik a két színe. Szerintem már, többször eltűnődött, hogy vajon mi lehet a különbség a fényes és a matt oldal között. Elmondások szerint, befolyással lehet a hővezetésre, vagy a biztonságra, valaki arra esküszik, hogy csak az alját és a tetejét jelzi, de akad olyan is, aki észre se vette, hogy van különbség a két oldal között.

A kérdésekre a választ a Reynold's Kitchen fóliamárka adta meg. A főzés szempontjából teljesen mindegy, hogy a fólia melyik oldalát használjuk, az étel minőségén és a sütés gyorsaságára nincs hatással. Sőt lényegében nincs is jelentősége, mivel ez csak egy gyártási sajátosság. Az alufóliát alumíniumból állítják elő, melyet megolvasztanak, majd lapokat formáznak belőle, és hengerek közé szorítva, hőt és nyomást alkalmazva préselik egyre vékonyabbra. Egy ponton azonban a fólia már olyan vékony, hogy könnyen elszakadhat, ezért dupla rétegben helyezik be a görgők közé. Na, ebből adódik az oldalak közti különbség. Ugyanis, ahol a két fólia találkozik az lesz a matt oldal, ami pedig hengerrel, az lesz a fényes.

Manapság egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, illetve egyre több kutatás folyik azzal kapcsolatba, hogy mennyire egészséges ennek használata. Ugyanis a főzéshez, sütéshez és grillezéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Összekapcsolták az Alzheimer-kórral, továbbá a kutatások kimutatták, hogy a magas alumínium bevitel összefügghet az emberi sejtek növekedési ütemének csökkenésével, továbbá káros lehet a csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára.

De mi befolyásolja az ételekbe való beleolvadást? Természetesen a sor elején van a hőmérséklet. Minél magasabb hőfokon főzünk, annál kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen. A második a savasság. Egy jó paradicsomos, vagy ecetes étel károsíthatja a fólia felületét, ami belekerülhet a kajába. Ugyan ez vonatkozik a savas, fűszeres ételekre is.

De most akkor kezdjünk el aggódni a használata kapcsán? Erről szó sincs. Amíg az alufóliát hagyományos módon, ésszerű keretek között használjuk, nincs mitől tartanunk. De ha mégis más alternatíva után néznénk, akkor szóba jöhet a zsírpapír, üvegtálak, fémkosarak, nyársak.

A megmaradt termékkel mit tudunk kezdeni, ha nem ételkészítésre használjuk? Egy labdává gyúrt alufólia darabbal könnyedén lesikálhatjuk a makacs szennyeződéseket az öntöttvas serpenyőről, kotlákról. Az olló, kések élesítésére is alkalmas. Egy alufólia lapot legalább háromszor hajtsuk félbe, ha ezt megvagdossuk az ollóval, érezhetően élesebb lesz. Ezüst fényesítésére is alkalmas, de megvédheti a gázunkat is a kicsapódó zsiradékoktól, ha letakarjuk vele a háztartási gépet. Van, aki festésnél letakarásra, van, aki festési technikaként használja. Még sorolhatnánk, a felhasználási módokat, de ettől most tekintsünk el.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.