Menü

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy telnek meg a kamráink, polcaink egyre több finomsággal. Ilyenkor már mindenki lelkesen készül a télre és szorgosan takarítjuk be az éves munkánkat. Hasonló képen teszünk így a dióval is. Ha idén lemaradtunk a zöld dió begyűjtéséről, akkor sem kell lemondanunk a gyümölcs előnyeiről, hiszen az érett dió is rendelkezik azokkal a pozitív tulajdonságokkal, melyek hasznosak lehetnek a szerveztünk számára. A diót már ősidők óta használjuk a gasztronómiában, gyógyításban, szervezetünk egészségének megőrzése érdekében, azonban a zöld állapotának felhasználása, még csak az utóbbi időben indult hódító útjára.

Mi is az a zöld dió?

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A betakarítása sem egyszerű, hiszen pontosan tudnunk kell, hogy mikor van a legmegfelelőbb állapotban. Elmondások szerint a zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, de van, aki úgy tartja, hogy a legjobb június 24-e, Szentivánéj előtt. 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata, szóval ezt a szüretet pontosan be kell tartani. A dió külső héja ilyenkor még élénkzöld árnyalatú, a dióbél puha, ragacsos, szinte szirupszerű.

Ha a héj már sárgább árnyalatú, akkor elkéstünk, hiszen ez azt jelzi, hogy a dió már elkezdett érni. A betakarításnál használjunk kesztyűt, akár kötényt is, mivel a benne található olaj sötét foltokat hagyhat a kezünkön, illetve ruhánkon. A szedést követően sem nyugodhatunk meg, ugyanis a tökéletes felhasználáshoz nagyon kell figyelni a hibátlan darabok átválogatására, megfelelő hőmérsékleten való áztatásra, érlelésre, a fűszerek megválasztására. Majd a használt recept pontos betartása is nagyon fontos. Ezt követően az eredmény magáért beszél. Enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomságokat kapunk.

Rendkívül illatos és kicsit kesernyés íze van a termésnek. Nyers állapotban nem alkalmas fogyasztásra, de számtalan dolog készíthető belőle! A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel.

Hogyan hat a szervezetünkre?

A gyógyhatása ismert, de mivel még csak most kezd berobbanni a köztudatba, ezért további kutatások folynak ennek kapcsán. A zöld dió is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint érett társai. Tartalmaz kalciumot, vasat, folsavat, magnéziumot és káliumot is. Más dióféléhez képest jóval gazdagabb antioxidánsokban és növényi alapú omega-3 zsírsavakban. Nagy előnye, hogy ezek a fiatal diók még nem allergizálnak. C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Ilyenkor még több C-vitamin van benne, mint a narancsban, vagy a csipkebogyóban. Vitaminhiány esetén is fogyasztható, mivel immunerősítő tulajdonsága is van. Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatása van. A vérszegénység és a levertség elleni is jó.

Felhasználása

A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek. Előszeretettel használják a gasztronómiában húsokhoz, mint például kacsához, libához, vadakhoz, találkozhatunk vele salátákban, de jól kiegészíti a füstölt sajtok ízét is. Liba és kacsamáj készítményekhez is használják, de szembejöhet velünk gyümölcstálakban, fagylaltokban is. Az üzlet polcain jelenleg, inkább még csak szirup formában találjuk meg.

Ahogy látjuk a zöld dió igazán különleges, az ízvilága miatt számos módon felhasználható. Az így begyűjtött termésben különleges tannin található, ami pont a dió keserű ízért felelős. Ennek az anyagnak a tulajdonságai előnyére szolgálnak az édes likőröknek és a pácoknak, azonban fontos megjegyezni, hogy vita folyik a tanninok lehetséges egészségügyi előnyeiről, illetve káros hatásairól. Míg egyes tanninok antioxidánsként működhetnek, mindeközben gátolhatják bizonyos tápanyagok felvételét a szervezetben. Azért pánikra semmi ok, a fentebb leírt dolgok betartása mellett és a fogyasztás kapcsán betartott megfelelő mennyiség után egészségesebbek lehetünk, mint valaha.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).