Menü

7 természetes illóolaj az ADHD tünetei ellen

Függetlenül attól, hogy milyen típusú ADHD-ban van egy ember, a tünetek súlyossága és az az arány, amelyben az életét megzavarja, nagyon eltérő.

ADHD tünetei gyermekeknél, tizenéveseknél és felnőtteknél:

Képtelen nyugodtan ülni

Gyakran unatkozik, elvonul

Az alapvető utasítások betartásának nehézsége

Hajlamosak a tárgyak elvesztésére, ideértve az iskolai és személyes tárgyakat

Gyorsan és szüntelenül beszél

A feladatok elvégzésének nehézsége

Hatástalan szervezeti képességek

Türelmetlenség

Általános nyugtalanság

Szorongás

Álmatlanság

Érzelmi kitörések

Alacsony tolerancia az emberekkel, helyzetekkel és környezettel szemben

Forró vérmérséklet

Instabil személyes kapcsolatok

Az ADHD három fő altípusát tartalmazza: hiperaktív-impulzív, figyelmetlen, valamint kombinált hiperaktív-impulzív és figyelmetlen.

Hiperaktív-impulzív típus: Az ilyen típusú ADHD-ben szenvedő emberek elsősorban hiperaktív és impulzív viselkedést mutatnak. Ez magában foglalhatja a ficánkolást, az emberek megszakítását beszélgetés közben és azt, hogy nem tudják kivárni a sorukat.

Főleg figyelmetlen: Ahogy a neve is sugallja, az ilyen típusú ADHD-ben szenvedő embereknek rendkívüli nehézségeik vannak az összpontosítással, a feladatok befejezésével és az utasítások betartásával.

Kombinált hiperaktív-impulzív és figyelmetlen típus: Ez az ADHD leggyakoribb típusa. Az ilyen kombinált ADHD-típusú emberek figyelmetlen és hiperaktív tüneteket egyaránt mutatnak. Ezek közé tartozik a figyelemképtelenség, az impulzivitásra való hajlam, valamint a normálistól magasabb aktivitás és energiaszint.

Mit tehetünk otthoni módszerekkel az ADHD ellen?

Használjunk nyugtató színeket és mintákat: A szoba színe hangulatot teremt, sőt érzelmi reakciót is kivált. Az ADHD-s embereket gyakran túlzottan stimulálják a színek, minták és még a hőmérséklet is. Válasszunk semleges, lágy és nyugtató kék, zöld és barna árnyalatokat a nyugodtabb alvás érdekében.

Jóga: Néhány kisebb tanulmány azt mutatja, hogy a jóga hasznos lehet az ADHD-s betegek kiegészítő terápiájaként.

Séta a szabadban: A szabadban eltöltött idő hasznos lehet az ADHD-s gyermekek számára. A zöldövezet és a természeti környezet javítja a koncentrációt.

Vitaminterápia: A vitaminkészítmények alkalmazása az integrált megközelítésben nagyon fontos, különösen az étrendet betartó gyermekek esetében.

Illóolajok: Azok az olajok, amelyek nyugtató és/vagy fókuszfokozó hatásúak segíthetnek az ADHD kezelésében.

Melyek a legjobb illóolajok az ADHD számára?

Míg az illóolajok nem gyógyítják meg az ADHD-t, képesek lehetnek segíteni az ehhez kapcsolódó néhány tünet enyhítésében, mint például a szorongás, depresszió, ingerlékenység stb.

1. Levendulaolaj

Mint az egyik legszelídebb illóolaj, a levendula első osztályú választás, amikor az ADHD illóolajai közül válogatunk - különösen stressz, szorongás és depresszió esetén. A levendula egyetemesen szeretett illóolaj, amelynek vidám és nyugtató aromája van, gyakran összekapcsolódva a pihenéssel.

Ez a sokoldalú olaj hasonló előnyöket kínálhat az ADHD-t szenvedők számára.

2. Édes narancsolaj

A citrusolajokról általában ismert, hogy a leginkább felemelő illóolajok közé tartoznak. Az édes narancs édes, gyümölcsös aromája sem kivétel.

Az édes narancsolaj nemcsak elősegíti a nyugodt környezet előmozdítását, hanem a koncentráció fokozására is kedvező.

3. Kamillaolaj

A kamilla gyógynövényt évszázadok óta használják az idegrendszerrel kapcsolatos kérdésekben, és az illóolaj sok azonos tulajdonsággal rendelkezik.

A kamillaolaj aromája különösen kellemes édes, gyümölcsös aromájával. Ezen kívül nagyon gyengéd, ezért remek lehetőség, amelyet figyelembe kell venni az ADHD illóolajainak kiválasztásakor.

4. Vetiverolaj

A Vetiverolaj számos okból az ADHD egyik legjobb illóolaja. A mély földi aromát sokan kedvelik, és jól illik számos illóolajhoz. Fantasztikus munkát végez a keverékek rögzítésében és a mélység biztosításában is, amely hibátlanul teljesíti a keveréket.

Úgy gondolják, hogy elősegíti a hangulat és az érzelmek kiegyensúlyozását, így nagyszerű választás olyan helyzetekben történő alkalmazásra, amelyekben az érzelmek és a hangulat eltérnek egymástól.

5. Fenyőtömjénolaj

Hatékony antimikrobiális tulajdonságai mellett a tömjén illóolaj számos olyan tulajdonságot tartalmaz, amelyek hasznosak lehetnek az ADHD tünetei ellen.

Pontosabban, a tömjén nyugtató és idegtelen tulajdonságokat tartalmaz, amelyek hasznosak lehetnek, ha nyugtalanság, ingerlékenység vagy izgatottság jelent problémát.

6. Pacsuliolaj

Mint a vetiverolajat, a pacsuli illóolajat is sokan hasznosnak tartják a hangulat és az érzelmek stabilizálásához. Gyakran használják a depresszió, stressz és szorongás kezelésére szolgáló készítményekben.

7. Bergamottolaj

A bergamotolaj jól ismert hangulatnövelő és stresszoldó tulajdonságairól. Citrusolajként friss, felemelő aromája van, amely javíthatja a hangulatot, és elősegíti a nyugodt környezetet.

Valójában úgy gondolják, hogy segít a stressz, szorongás, depresszió és más hangulati rendellenességek kezelésében.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.