Menü

A fényvédelem szabályai

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell figyelnünk bőrünk egészségére, vigyázni kell a napozásnál, még akkor is, ha csak sétálunk, nem kell ehhez strandra menni.

Augusztus vége van, sokan ilyenkor tudják kihasználni az utolsó napos időszakokat, hiszen kezdődik az iskola, óvoda, bölcsi, mégis figyelemmel kell lennünk a napsugarak okozta kellemetlen mellékhatásokra, hiába nincs olyan meleg lassan, ahogy közeleg a szeptember. Íme a fényvédelem szabályai, amit érdemes még az ősz elején is majd szem előtt tartani.

Az első és legfontosabb az időzóna betartása. Délelőtt 10 és délután 16 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napon tartózkodást. Ez azért fontos, mert akkor legerősebb az UV sugárzás, amiből, ha sokat kapunk, sokat is ártunk a bőrünknek. Lehetőség szerit válasszunk árnyékos helyet a megpihenésre, hiszen nem csak a bőrünknek, hanem szervezetünknek is szüksége van az alacsonyabb hőmérsékletre. Amikor napra megyünk, használjunk fényvédőt, lehetőleg minél magasabb faktorszámút válasszunk.

Arra is oda kell figyelni, hogy ha vízbe megyünk, többször is kenjük át magunkat, mivel a víz és az izzadtság leoldhatja a bőrünkről a védelmet. Mielőtt napra mennék, számoljunk legalább 20 perc hatóidővel, ugyanis annyi idő kell, amíg beszívódik bőrünkbe rendesen és kifejti hatását. Ajkainkról se feledkezzünk meg. Amellett, hogy sok folyadékot, lehetőleg vizet igyunk, használjunk vényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot. Sokan nem is gondolnák, hogy a szánk is le tud égni, ami nagyon kellemetlen lesz a későbbieknek az étkezésnél.

Viseljünk kalapot! Ez manapság egyáltalán nem kirívó dolog, szinte mindenki találhat magának megfelelő méretűt, színűt és anyagút, ebből érdemes a szélesebb karimájút kiválasztani. Elkerülhetjük vele a napszúrást és árnyékot fog adni a felsőtestünknek is. Nyáron se engedjük el a hosszú ruhákat, a fehér színű, lenge anyagú öltözetben nem lesz melegünk annyira, ellenben nem fogunk leégni sem. A megfelelő napszemüveget se felejtsük otthon, mivel a szemet ért sugarak is károsak lehetnek.

Figyeljünk a tükröződő felületekre is. A víz, a homok, sőt, a hó is képes visszatükrözni a napsugarakat, ami nem csak a leégés kockázatát hordozza magában, hanem az ezzel járó bőrkárosodást is. Itt megjegyezném azt is, hogy azok, akik sokat vezetnek, ne higgyék, hogy az autó szélvédője majd megvédi őket, igen is be kell kenni magunkat a kocsiút előtt is.

Étkezésnél fogyasszunk D-vitamin tartalmú ételeket, például halat, tejet, narancsot, gabonaféléket, ezek sokkal könnyebben beépülnek bőrünkbe, mint a napsugarak adta D-vitamin. Érdemes magas likopin-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket is beiktatni az étrendbe, ezek általában pirosok, segítségünkre lesznek a UV károsodás súlyosságának csökkentésében.

Minden esetben figyelnünk kell bőrünk egészségére, amikor kültéri programot szervezünk, ne csapjon be senkit a kissé felhős idő, bármikor könnyedén sérülhet bőrünk a káros UV sugarak miatt, ezért tartsuk be a fényvédelem szabályait.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.