Menü

Fontos vitaminok a zökkenőmentesebb tanévkezdéshez

Hamarosan tanévkezdés, ezért arra gondoltam, hogy nem árt összeszedni a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, amivel megtámogathatjuk gyermekeinknek az amúgy sem mindig zökkenőmentes tanévkezdést.

Az iskolás korú gyerekeknél, kamaszoknál szinte ugrásszerűen nő a szükséges napi vitamin- és ásványi anyagmennyiség, a kamaszok esetében leginkább a szervezetükben végbemenő hormonális változások miatt.

Nézzük, melyek azok a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, amik nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára, különösen tanévkezdéskor.

A C-vitamin egy alapvitamin, általánosan a legismertebb az immunrendszer megfelelő működéséhez. C vitaminnal együtt szívódik fel jól a vas, mely nagyon fontos szerepet játszik a teljesítmény szempontjából, ugyanis befolyásolja a koncentrációs képességet. (Tejtermékekkel egy órás különbséggel fogyasszuk, különben nem szívódik fel.)

Ha sportol a gyermekünk, akkor a magnézium is fontos tápanyagforrás. Természetes forrásai az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek közül a klorofillban gazdag levélzöldségek.

A kalcium-magnézium pezsgőtabletták megjelenése óta gyakori tévhit az emberekben, hogy ezt a két tápanyagot egyszerre kell bevenni, pedig valójában a kalcium akadályozza a magnézium felszívódását. Szedjük inkább pár óra eltéréssel!

A kálcium a csontok és fogak miatt elengedhetetlen, a legmegfelelőbb felszívódás érdekében érdemes D-vitaminnal együtt bevinni.

Pajzsmirigybetegként tudom, hogy a jód is nagyon fontos, nemcsak a pajzsmirigy működése, hanem az anyagcsere folyamatok zavartalan működése szempontjából is. A jód hiánya pajzsmirigy zavarokat okozhat, ami számtalan megbetegedést előidézhet.

A betegségeket egyrészt a fent említett vitaminokkal védhetjük ki, másrészt pedig a megfelelő stresszkezeléssel.

Az orvosok szerint az év eleji megbetegedések egyik oka a jelenség pszichológiai háttere, a stresszhelyzetek, melyek betegségek formájában csapódnak le.

A tanévkezdés egy óriási pszichés teher, ami szintén felerősíti a megbetegedések kockázatát. Legjobb, amit tehetünk, ha sokat beszélgetünk erről a gyerekeinkkel, augusztus végén fokozatosan készítjük fel őket a tanévkezdésre, a változásokra. Az időben történő esti lefekvéssel, az elalvási-ébredési ritmus visszaállításával, a tanév közbeni napi rutin fokozatos újbóli kialakításával. Ha ezzel várunk szeptemberig, a gyerekek fáradtabbak és nyűgösebbek, étvágytalanabbak lesznek. Szülőként segítsük őket ebben és próbáljuk zökkenőmentesebbé, stresszmentesebbé tenni a tanévkezdéssel járó változásokat.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.