Menü

Arcfestés kisokos

Az arcfestés már ősidők óta jelen van az emberek életében. A varázslatot, a vallást vagy épp a társadalomban betöltött szerepet volt hivatott ábrázolni egy-egy arcra festett motívum. Vagy éppen az ősemberek célja a vadászat sikerességének támogatása volt. Elődjeink attól függően, hogy milyen szándékkal dekorálták bőrüket más és más színeket használtak. Eltérő árnyalatot alkalmaztak, amikor harcolni indultak, vagy amikor a törzs szellemeit idézték meg. A hagyományos értelemben vett arcfestés is végig kísérte az emberiség történetét. Népszerűsége a 60-as években a hippi mozgalmakkal új lendületet vett, amikor is az emberek előszeretettel festettek az arcukra virág és háborúellenes szimbólumokat. Bizonyos kultúrákban, ma is nagy szerepet játszik az arc vagy test megfestése. Szimbólumok használata.

Az arcfestés egy olyan szolgáltatás, amely télen, nyáron megtalálhatóak a rendezvényeken. Mindig megtalálja a maga aktualitását. Akár a nyári fesztiválokon, akár halloweenkor, vagy farsangkor. A tevékenység sikeresnek mondható. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mindig hosszú sorok kanyarognak a sátor előtt. A szülök, természetesen számtalan kérdéssel fordulnak az arcfestők felé. Féltik a gyermekük bőrét, mivel gyakran hallani olyan mendemondákat, ami az allergiára hegyezi ki a hangsúlyt. Számtalan olyan telefonhívás érkezik a művészek felé, hogy kipirosodott a gyerek bőre az ünnepség után. Mit tegyenek?

A Magyarországon kapható arcfestékek többsége biztonságos, mivel minden festéknek szigorú biztonsági követelményeknek kell megfelelnie, anélkül nem kerülhetnek forgalomba. Tehát ezek semmilyen allergiás reakciót nem váltanak ki. Vagyis szinte 100%, hogy nem az arcfesték az oka annak, hogy piros lett a gyerek bőre. DE! Ennek ellenére még mindig vannak a boltok polcain bizonytalan eredetű, gyenge minőségű arcfestékek is. Tehát a pirosság hátterében több ok is szóba jöhet. Az arcfestő által korábban festett gyermek bőrén volt vírusos vagy baktériumos fertőzés.

Ezt a fertőzést vitte át az arcfestő az ecsetével, szivacsával a panaszkodó szülő gyermekére, és ennek az eredménye a bőrpír. Tehát megállapítható, hogy nagy az arcfestő felelőssége azzal kapcsolatban is, hogy mennyire gyakran fertőtleníti eszközeit, cseréli tisztára az arcfestéshez használt vizet. A másik ok lehet, hogy a sötét színű pigmentek megülhetnek a bőr pólusaiban. Ezeket a lemosás során nehéz eltávolítani. Ezért gyakran kiderül, hogy amit a szülő bőrpírnak lát, az csak a pólusokban megült vöröses pigmentek. Úgy gondolom, hogy az utóbbi a szerencsésebb eset. Az olcsóbb és silányabb test és arcfestékek, számtalan toxikus anyagot tartalmaznak, amik kiválthatnak bizonyos reakciókat. Ezért fontos, hogy a festő kizárólag megbízható forrásból vásárolja a festéket.

Ezeknek a daraboknak a gyártása szigorú, folyamatos ellenőrzések mellett zajlik, így teljesen biztonságosan használhatók gyerekek és felnőttek bőrén. Összetételüket pedig a folyamatosan megújuló kozmetikai rendelet szabályozza.

Mi van akkor, ha a babánk bizonyos dolgokra allergiás, de óriási balhét csapva követeli az arcfestést a sátornál? Ha pontosan tudjuk milyen anyagra allergiás a gyermekünk és az összetevők között nem szerepel ez az anyag, akkor elvileg nem kell eltiltani az arcfestéstől. Érdemes próbafestést kérni egy kevésbé látható, de szabad testfelületre.

A kisgyerekeknek néha annyira tetszik az aznap kapott arcfestés, hogy amíg nem muszáj, nem akarják lemosni. Mindenkinek meg akarják mutatni, hogy milyen szép minta fedi arcukat akár másnap is. De rajta hagyhatjuk-e estére a festéket?

Nem ajánlott! Egyrészt a gyermek éjszaka megizzad, elkenődik az arcfestés, így másnapra már nem lesz szép a minta. Továbbá a festék megfoghatja a textilt, amelyből nem biztos, hogy kimosható. Emellett persze a gyerek bőrének sem tesz jót. Nekünk, nőknek sem ajánlott sminkben aludni.

Azt szokták mondani, hogy az arcfestést 3 éves kortól ajánlják. Felső korhatár természetesen nincs. A felhasznált festékeknek nagyon kellemes, gyümölcsre emlékeztető illata van. Ezért előfordulhat, hogy a kisebb gyermekek lenyalják magukról a festéket. A gyártók ajánlása tehát ez a korhatár.

Hogyan távolítható el? Szappanos, langyos vízzel és nedves törlővel könnyedén leszedhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.