Menü

Olajok a hajra – tedd szebbé és egészségesebbé

Minden reklámblokkban van legalább egy szépségápolási termék reklámja, rengeteg sampon, balzsam és ápoló áll rendelkezésünkre, hogy megkeressük a hajunknak megfelelő legjobb flakont. Sokszor el is veszünk ezek sűrűjében, adunk egy kis segítséget ehhez.

Sokfajta problémával küzdhetünk meg, ha a hajunk egészségéről van szó. Nem csak kimondottan a hajra kell ilyenkor fókuszálni, hanem a fejbőrre is, hiszen a hajhagymák onnan dolgoznak. Rengeteg kozmetikai termék tartalmaz különféle egészségtelen összetevőket, amik ideig óráig klasszul működnek, de mellékhatásaikkal viszont nem számolunk.

Mindig érdemes utána olvasni, hogy természetes alapanyagokat tartalmazó szépségápolási szereket vásároljunk. A különböző olajok abban lesznek segítségünkre, hogy esszenciális fajtájuknak molekulái egészen kis méretűek, ezért könnyebben beépülnek mind a fejbőrbe, mind a hajszálak belsőbb rétegeibe, ezzel pedig nagyon jó hatást képesek elérni. Segítik a vérkeringést is, ami azért jó nekünk, mert csökken a hajhullás és gyorsabban nő a hajunk.

A hidegen sajtolt, növényi olajok, akármennyire is hangzik furcsán, nem fogják zsírossá, vagy nehézzé tenni a hajunkat, hanem táplálják, rugalmasabbá, ellenállóbbá, és egészségesebbé varázsolják hajszálainkat.

Az egyik legjobb növényi olaj, az argánolaj, aminek magas az antioxidáns és az E-vitamin tartalma, illetve természetes zsírsavakban is bővelkedik. A hajszálak legbelsejébe hatolva regenerálja azokat, pótolja a haj lipid tartalmát, és kiegyengeti a kutikulát (hajszál külső rétegét), ezzel könnyen kezelhetővé teszi a hajkoronát. Aki sokat mossa a haját, használja hetente egyszer, aki ritkán, annak elég havonta egy pakolás.

A kókusz olaj is szuper megoldás, hiszen igen könnyen elérhető. Regenerálja károsodott, töredezett hajvégeket, serkenti a növekedést, és segít a hajhullás megállításában. Nem párolog el, hanem mélyen felszívódik, ezért képes hosszan megtartani a haj hidratált állapotát. Aki zsírosodó típus, inkább a hajszálak közepétől, a száraz fejbőrűeknek pedig egészen a tövektől ajánlott felkenni, 30 percig állni hagyni és utána alaposan kimosni. Heti egyszer érdemes használni.

A másik könnyebben beszerezhető olaj pedig a ricinusolaj, gyógyszertárban keressük első sorban. A haj ritkulásának és hullásának megállításában és a gyorsabb növekedésben fog nekünk segíteni. Emellett mélyen hidratál és puhítja a sprőd hajszálakat. Fontos, hogy egyszerre ne használjunk sokat, mivel könnye elnehezíti a hajat. Érdemes például kókuszolajjal keverni, könnyebb lesz felkenni a nedves hajra, amit utána legalább fél órán át hagyni kell hatni, majd egy alapos hajmosással kitisztítani. Heti egyszer kell alkalmazni.

A hajunk állapota sokat elárul rólunk, nem kell feltétlenül a legdrágább fodrászüzletek székeibe ülni ahhoz, hogy egészséges és szép hajjal éljük az életünket. Használjuk az egészséges olajokat pakolásként beiktatva a heti teendőink közé, például amíg megírunk egy cikket este.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.