Menü

Hogyan hat a munkanélküliség a párkapcsolatunkra?

Bár mindannyian boldog családra és egzisztenciális biztonságra vágyunk, ez az óhaj sokak számára nehezen megvalósuló kívánság napjaink megterhelő gazdasági helyzetében. Az utóbbi néhány évben különösen sok családfőt, szülőt fenyeget a munkahelyi és anyagi bizonytalanság, ami igencsak megnehezíti a jó párkapcsolat megőrzését.

Bár az utolsó negyedévben hajszálnyit csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon, ez eddig nem sokat változtatott érdemben az átlag magyar család gazdasági helyzetén. Ilyenkor érezhetően nő a feszültség is a párok között, ami természetesen nem csak őket, de a környezetüket, gyermekeiket is megviseli.

A munkahely elvesztése anyagilag és lelkileg is nehéz helyzetbe hozza a szülőket. Ez a korábbi életritmus megváltozásával, bizonyos kapcsolatok megszakadásával is járhat. Az álláskeresési procedúrák is külön érzelmi terhet rónak a keresőkre, az esetleges elutasítások még inkább - a veszteség, kudarc érzete mellett.

A bevételi forrás hirtelen elapadása a család fenntartásához szükséges jövedelem hirtelen csökkenésével, az életszínvonal esésével is jár, és - különösen a családfenntartó részéről - ez a kiesés komoly önértékelési problémák, sőt súlyos családi konfliktushelyzetek kialakulásának forrásává válhat.

Természetesen ilyen esetben a partner (feleség) keresetére alapozva átvészelhető a nehéz időszak, miközben az állásnélküli férfi nagyobb részt tud vállalni a háztartás, gyermekgondozás feladataiból. Ez azonban sokak számára kellemetlen érzés, különösen a tradicionális szemléletben nevelkedett férfiak számára, akik úgy érezhetik, hogy ezzel felborult a család rendje.

Nem ritka jelenség, hogy a munkájából elbocsátott férfi annyira nehezen vallja be magának és családjának is a kedvezőtlen fordulatot, hogy akár hetekig úgy tesz, mintha eljárna dolgozni, s közben csak a közeli kiskocsmában (jobb esetben könyvtárban, álláshirdetéseket lapozgatva) tölti az idejét...

Ha nagyobb gyerekek, kamaszok vannak a családban, a munkáját elvesztett családfő számára különösen kínos és nehéz lehet a tekintély megőrzése, nem is beszélve arról, hogy sokan zavarba jönnek attól, hogy ezentúl (még ha csak egy ideig is) feleségük válik a család eltartójává.

Amikor a családban betöltött szerepek átértékelődnek, ez akár a párkapcsolat egyensúlyának felborulásához is vezethet. Ha pedig esetleg korábban is voltak feszültségek (akár éppen az anyagiak miatt), azok súlyosbodhatnak, elmérgesedhetnek, vagy – ha hosszabb ideig elhúzódó állapotról van szó – akár váláshoz is vezethetnek.

Nagyon fontos, hogy ilyen helyzetekben még inkább próbáljuk megőrizni kapcsolatunk egységét, harmóniáját! A nehézségek segíthetnek is akár házasságunkat átértékelni, akár kapcsolatainkat új alapokra helyezni.

Nyilvánvalóan a munkáját elvesztett személy, legyen az férfi, vagy nő, ha hagyja magát belesüppedni a veszteséget követő gyászba, saját csökkentértékűségének érzésével nem éppen az ideális partner megtestesítője.

Ám éppen ilyenkor nem szabad feladni a harcot! Az életben ugyanis gyakran éppen egy mély hullámvölgy dobja fel annak a lehetőségét, hogy változtassunk addigi, nem is igazán jól alakuló életünk menetén, és akár más, sokkal testhezállóbb munkakörbe kerüljünk.

A férfiak gyakran még érzékenyebben reagálnak ilyenkor, ezért legyünk még türelmesebbek egymással és ügyeljünk a kimondott szavakra, nehogy a másik esetleg bántásnak, sértésnek vegye azt ebben a fokozottan kiélezett élethelyzetben.

Természetesen egy elhivatott, de munkavállalásában akadályozott nő számára ugyanolyan nagy csapás az állásvesztés élménye, mint bármelyik férfi társáé.

Az állásvesztés hatására sokaknál depressziós vagy akár apatikus időszakok is követhetik egymást, ami különösen negatívan hathat minden családon belüli kapcsolatra.

Ha elmaradnak – akár a spórolás okán – a korábbi szabadidős programok, baráti találkozások, ez még inkább elszigeteltté, magányossá tesz. Holott éppen az álláskeresés ideje alatt fokozottan előtérbe kerülnek az ismeretségek, az informális kapcsolatok, amelyeken keresztül hasznos információkhoz, vagy akár új álláshoz is juthatunk.

Bár az állástalanság időszakát általában presztízsveszteségként éljük meg, de többnyire komoly anyagi oka is van annak, hogy a házastárs egyre türelmetlenebbül nézi, ha párja nehezen talál megfelelő állást. A sürgetés azonban nem segít a helyzeten, sőt, inkább frusztráló, zavaró hatása lehet. Ráadásul ezzel csak még inkább bántjuk, és magunkra haragíthatjuk egyébként is frusztrált párunkat.

Természetesen azt biztosan szívesen fogadja társunk, ha megpróbálunk neki való, őt érdekelhető álláshirdetéseket keresni, vagy ismeretségi körünkben tájékozódunk az esetleges lehetőségekről. A legnagyobb segítséget azonban az jelenti, ha éreztetjük vele, hogy számíthat ránk, hogy bízunk benne és az adott helyzetben is ugyanannyira értékeljük és szeretjük, mint korábban.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.