Menü

Valóban veszélyes a trambulin?

Amikor az időjárás engedi – tehát nagyjából tavasztól késő őszig – az egyik legkedveltebb kinti játék, mely sok kisgyerekes család udvarán megtalálható: a trambulin. A népszerű játék-és sporteszköz azonban könnyen veszélyforrás lehet, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat, amikor használatba vesszük. Mire kell ügyelni, ha biztonságosan szeretnénk használni ezt a játékot?

Hogy trambulinozni mennyire veszélyes, nos erre azt is válaszolhatjuk, hogy annyira, amennyire bármely mozgásforma. Minden sportág esetében oda kell figyelni annak veszélyeire, hogy elkerüljük az adódó baleseteket, ez alól a trambulin sem kivétel.

A nem felelős viselkedés okozhat problémát, ahogy megsérülhetünk bemelegítés nélküli futáskor is és veszélyes terepen való ész nélküli – és esetleg sisak nélküli – kerékpározáskor is.

Ha a baleseteket el akarjuk kerülni, akkor a felelős magatartás mellett a megfelelő minőségű eszköz megvásárlására is figyelni kell, illetve a védőkiegészítők beszerzésére is. Ha túl sok felnőtt és /vagy gyermek ugrál egy trambulinon, az veszélyes és a baleset szinte borítékolható. Ha védőháló nélkül használjuk az eszközt, szintén hamar megtörténhet a baj.

Ha a rugóvédő lemarad az eszközről, vagy nem cseréljük, pótoljuk, amikor esetleg tönkremegy (az időjárási körülmények miatt sajnos ez előfordul, érdemes cserélni néhány évente.)

A trambulin megvásárlása nem a legolcsóbb mulatság, ám nem érdemes spórolni a részleteken, hiszen ezeknek köszönhetően válik az ugrálás szinte teljesen biztonságossá.

A másik fontos tényező a trambulinozás esetében az ugráló eszköz karbantartása, melynek állapotát évente legalább egyszer nemcsak célszerű, hanem ajánlott is alaposan átvizsgálni, az elkopott, elhasználódott részeket pedig cserélni. (pl. rugóvédő)

Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat is! Sajnos a piac hígul, és előfordul, hogy bizonyos kereskedők nem adnak a minőségre, ezért soha ne a gyanúsan olcsó megoldásokat keressük, hanem az időjárásálló, megbízható minőséget!

A trambulin azonban nem ellenség, óvatos és tudatos, megfontolt használat mellett számos jótékony hatása is van: segíthet a gyermekben az egyensúly, a koordináció és a motorikus képességek fejlesztésében, használata felnőttek számára is hasznos lehet, ugyanis az összes fő izomcsoportot megmozgatja, emellett javítja az agy keringését és oxigénjét, segíti a fogyást és az emésztést, valamint támogatja az egészséges immunrendszert, s nem utolsó sorban a stresszkezelés hatékony módszere lehet, mint minden mozgás. A trambulin használata minden korosztály számára jó móka, azonban az eszköz helyes használatát és megfelelő karbantartását mindig szem előtt kell tartani.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.