Menü

Mi az a kombucha, és mit érdemes tudni róla?

A kombucha teagomba ősi gyógyír. A neve ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik az édes teát. Azok számára, akik először próbálják, a tea furcsa ízű lehet: savanyú almaborhoz hasonlítják, ecetes jelleggel. A kombuchát Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. A kereskedelmi útvonalak bővülésével Oroszországba, majd más kelet-európai területekre is megérkezett.

A kombuchát probiotikum, baktériumok és élesztőgombák alkotják. Sokan egészségmegőrző és gyógyhatású készítményként ismerik, viszont az ezt igazoló klinikai vizsgálatok még nem születtek meg, így minderre nincsen szakmai bizonyíték. A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. Van benne glükozamin, ami az ízületek egészségét támogatja. Méregtelenítőként is emlegetik, állítólag csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegség elleni védelemben is szerepe lehet.

Emberi vizsgálatok során nem tesztelték a kombucha egészségre vonatkozó hatását. Laboratóriumi keretek között állatkísérleteket végeztek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek. Az állatokkal végzett kutatások során arra jutottak a szakértők, hogy a kombucha alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére, és méregtelenítőként is működhet.

A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez. Az ajánlott mennyiség belőle napi 1,5 dl, ha túl sokat iszunk, az gyomorégést okozhat.

Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.

Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait.

Természetes antibiotikus hatású. Méregtelenít, kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket, és kiirtja a szervezetből az élősködőket. Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasme­nést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomor­idegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyulladásait.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!