Menü

Mi az a kineziológiai tapasz?

Sokszor látni, főleg sportolókon, hogy színes, hosszú ragasztócsíkok fedik különböző testrészeiket, de nem csak sportolóknak való, hanem a hétköznapi emberek terápiájánál is nagyon hasznos tud lenni.

A színes tapaszok az emberek testén kineziológiai tapasznak hívják és mozgásszervi problémák orvoslásához használják. Egy igen gyors és hatékony segítség lehet ficamok, húzódások, sérülések gyógyításában. A tapasz egy légáteresztő, antiallergén, orvosi ragasztóval ellátott, rugalmas szalag, pamutból és lycra anyagból készül, melynek felhelyezése szakértelmet kíván, hiszen a jól felragasztott „tape”, vagyis tapasz korrigálhatja és regenerálhatja az adott problémát kiváltó okot.

Népszerűsége abban rejlik, hogy használatával felgyorsul a gyógyulási idő, nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, engedi a tapasz alatt lélegezni a bőrt, rugalmas és ezáltal nem korlátozza a mozgást.

Hatása igen egyszerű elven működik. A tapasz megemeli a bőrt és ezzel együtt a hozzá tartozó szöveteket, így a nyirokáramlás sokkal jobban funkcionál, javítja a vérkeringést, mindezzel pedig csökkenti fájdalomreceptorokra nehezedő nyomást. Használatával el lehet érni, hogy az izmok stabilizálódjanak, akadályt képez az izomgörcsök kialakulásánál, és gátolja a gyulladások kialakulásának esélyét. A rosszul, szakértelem hiányában felhelyezett tapaszok az izmok mozgásában akadályt képezhetnek, fájdalmat okozhatnak, és a kezelni kívánt probléma okát is erősíthetik.

Ahhoz, hogy helyesen kerüljön a helyére a gyógyító erő, először a kezelt személy izmait teljes mozgáspályáján kell vizsgálni, majd a kezelt terület enyhén nyújtott helyzetében lehet nekiállni a ragasztásnak. Nagyjából öt napig marad a helyén és mindaddig újra kell ragasztani, amíg a probléma fennáll. Leszedni csak óvatosan, olajjal feláztatva érdemes, mivel a szárazon való letépés komoly égési sérüléshez hasonló felhámsérülést okozhat. Felhelyezés után nagyjából hat órát nem érheti a tapaszokat nedvesség, utána viszont akár strandra vagy úszni is lehet menni.

A tapaszok különböző színekben kaphatóak, aminek színterápiás jelentőségük van. A hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, gyulladást csökkentenek, a meleg színek aktivizálnak, energetizálnak, ezért nem mindegy, hogy a különböző problémákra milyen színt alkalmazunk. A fehér megtisztulást és nyugalmat hoz, a citromsárga élénkítő, a pink lazító, a vörös vérkeringést fokozó hatású, a narancssárga melegséget és öngyógyítást, a lila kiegyenlítődést, a kék nyugalmat, a zöld harmóniát ad, végül a fekete tapasz pedig a kék és a piros színt erősíti.

A kineziológiai tapasz egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a megszokott terápiáknak, mint gyógytornának, gyógymasszázsnak kiegészítő, segítő része legyen a kezelésnek. Helyesen felhelyezve gyorsabban gyógyul és kevésbé fáj a kezelt terület.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.