Menü

Hogyan tudod erősíteni a laza kötőszöveteket?

A bombaalak elérésénél nem elég, ha csökken a testzsír mennyisége, és ha kemény, feszes izomzatot építesz. Akkor fogsz igazán elégedett lenni, ha a bőröd is feszesen simul rád, ugye? De mit tehetsz, ha nem elég feszes?

A laza kötőszövet, a petyhüdt bőr kialakulásában több tényezőt kell figyelembe venned.

életkor

nagy mennyiségű, hirtelen fogyás

genetikai adottságok

sportolás

gyengébb immunrendszer, és emiatt a gyakrabban jelentkező fertőző betegségek

táplálkozás

Ahhoz, hogy megértsük, hogy egyáltalán mit jelent az a szó, hogy BŐRFESZESÍTÉS, néhány biológiai alapfogalmat kell tisztáznunk. A bőrödet alapvetően kétféle úton védelmezheted és táplálhatod:

– kívülről

és

– belülről.

Az elasztin az az anyag, amely a szervezetedben termelődve a bőrödet olyan állagúvá teszi, hogy az húzás hatására visszaugrik a helyére. Úgy gondolj az elasztinra, mint egy rugóra egy ágymatracban, amelyben a töltőanyag a kollagén és más kitöltő elemek, mint pl. a zsír, porcok és izomzat.

Az elasztin oldhatatlan, BELSŐ termelődésű, szálas szerkezetű glikoprotein, amely a fibroblasztokban, különleges sejtekben képződik. Az elasztin nagyon finom rostokat hoz létre benned, amely nyúlni képes és újra az eredeti állapotába ugrani, köszönhetően a benne lévő polipeptid láncok kanyarjainak. Az elasztin a kollagénnél is rugalmasabb.

Ha az elasztin megsérül, a bőröd elkezd lógni, pontosan úgy, mint a matrac esetében, amikor a gyerekek már túl sokat ugráltak rajta. Ha ezt a károsodást még megtetézed a napfény által okozott rongálódással, akkor a bőröd olyan lesz, mint az elmorzsolódó, gyűrött papír.

A kisbaba a méhben sok-sok elasztint termel, ahogy azonban egyre jobban öregszünk, egyre kevesebb elasztin képződik. A nap és az öregedés együtt a minimumra csökkenti az elasztin termelődést a szervezetedben. Ebben a pillanatban szinte LEHETETLEN egy felnőtt bőrében több elasztint előállítatni.

A legtöbb KÍVÜLRŐL alkalmazható bőrfeszesítő krém kollagént és/vagy elasztint tartalmaz, de ezek az anyagok NEM TUDNAK fúzionálni a bőrödben lévő kollagénnel és elasztinnal, sem újraépíteni a már megrongálódott elasztint. Ezeknek a hatóanyagoknak sokkal nagyobb a molekulamérete ahhoz, hogy be tudjanak hatolni a bőrödbe.

Néhány kozmetikumban a kollagén és az elasztin “újratervezett” formában van jelen, azaz olyan kis molekulaméretű hatóanyagokat tartalmaznak, hogy felszívhatóak a bőröd számára. De még így is, a nano-technológiával készült krémek hatóanyagai SEM állnak össze a bőrödben lévő kollagénnel és elasztinnal.

Bármilyen állítás, amely azt mondja, hogy bőrfeszesítésre alkalmas kozmetikum már létezik, nem támasztott alá független, vizsgálati, kutatási anyaggal!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.