Menü

A nyári fürdőzés veszélyei

A nyári szünidő, a szabadságok egyet jelentenek a gondtalansággal. A nyár elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok látogatása, ami érthető is, azonban számos veszély forrása lehet, ezért minden esetben be kell tartani néhány fontos szabályt!

A vízi balesetek megelőzése érdekében kiemelten fontos felhívni a figyelmet a fürdőzés szabályainak fontosságára, a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek és strandok biztonságos használatára, hiszen sokan az alapvető szabályokkal sincsenek tisztában, a baj pedig hamar megvan.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötőkben, hajóállomásoknál, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló területeken, valamint nem tanácsos éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között fürdőzni. Természetesen kivételt képez, ha a vízfelület ki van világítva és nem úszunk be messzire a mély vízig.

Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás sem, ezért a Duna folyó átúszása is szabályellenes.

A fürdési tilalmát minden esetben tiltó tábla jelzi, amely felhívás jogos és nem véletlen. A fürdés mellett tilosnak számít ekkor a vízibicikli, a banánhajó, a gumimatrac használata is, valamint az ezekről az eszközökről való vízbe ugrálás, ahogy egyértelműnek kell(ene) lennie annak is, hogy kisgyerek, illetve úszni nem tudó gyermek csak szülői felügyelet mellett fürödhet a szabad vizekben és a strandokon egyaránt.

A fürdésre kijelölt helyek előnye, hogy rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, vannak mosdók, zuhanyzási lehetőség és nem utolsó sorban mentésre és elsősegélynyújtásra képzett szakember.

Fürdésre alkalmatlan helyek mellől mindez hiányzik, ráadásul ezek a vizek hirtelen mélyülnek, csökken a vízhőmérsékletük, ez pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, szívmegállást.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, veszélyezteti saját – és az esetlegesen mentésére vállalkozók - életét, emellett szabálysértést követ el, melyet pénzbírsággal büntethetnek.

Nem okoz életveszélyt, de megemlítendő a gondtalan és zavartalan fürdőzés és nyaralás érdekében, hogy értékeinket, ne hagyjuk a törülközőn, takarón, hanem használjunk erre a célra kijelölt csomagmegőrzőt.

Mindenkinek kellemes, biztonságos és zavartalan nyári kikapcsolódást kívánok!

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.