Menü

Harc az asztma ellen vagy tudatos együttélés?

A légutak gyulladásos betegsége az asztma. Ez az állapot nem gyógyítható, azonban együtt lehet azzal élni, pláne, ha megtanuljuk hogyan lehet az életkörülményeket a betegséghez igazítani.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány eszközt és módszert, amelyek segíthetnek abban, hogy élhetőbbé váljon az otthon egy asztmás számára is.

Rendszeres szellőztetés

Szellőztesd ki a lakást rendszeresen, hogy friss levegőt juttass be. Az ablakokat nyisd ki rövid időre, hogy a szennyezett levegő cserélődjön friss levegővel. Ügyelj azonban arra, hogy allergia szezonban ne akkor nyisd ki az ablakokat, amikor a pollenkoncentráció magas.

Takarítás gyakran és alaposan

Tartsd rendben a lakást, takaríts gyakran és ne kavard fel a port. Ügyelj arra, hogy a konyhában és fürdőszobában a penész és a nedvesség ne tudjon kialakulni. Használj nedves törlőkendőt vagy mikroszálas törlőkendőt a por eltávolításához. Amennyire csak lehetséges, a legkisebb mértékben kavard fel a leült port, vagyis porszívózz sepregetés helyett. Még jobb, ha HEPA szűrős porszívóval dolgozol.

Páramentesítő

Használj páramentesítőt az otthoni levegő nedvességtartalmának csökkentésére. Ezzel megelőzheted a penész és poratkák szaporodását, amelyek asztmás tüneteket okozhatnak.

Konyhai páraelszívó

Az asztma gyakran súlyosbodhat a nedves és penészes környezetben, mivel a penészgombák allergiás reakciókat és asztmás tüneteket okozhatnak. A páraelszívó segít csökkenteni a páratartalmat a konyhában és a fürdőszobában, így csökkenti a penész és penészgomba növekedésének kockázatát.

Porallergia elleni védelem

Használj allergiaálló matrac- és párnahuzatokat, amelyek megakadályozzák az ágyban található atkák szaporodását. Rendszeresen mosd ki az ágyneműt forró vízben, hogy elpusztítsd a poratkákat.

Levegőszűrő

Használj levegőszűrőt otthonodban, különösen a hálószobában, így a levegő minőségét is javíthatod. Ez esetben is ügyel, hogy HEPA szűrővel rendelkezzen.

Háziállatok kezelése

Ha allergiás vagy az állatszőrre vagy háziállat allergiára, tartsd távol a szobáidat az állatoktól, és a szőnyegek, egyéb lakástextíliákat mosd és porszívózd gyakrabban.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.