3 frissítő leves a kánikulára
- Dátum: 2023.06.02., 17:02
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- gazpacho, joghurtos uborkaleves, vaníliás barackleves
A nyári melegben a frissítő, hideg levesek esnek a legjobban, legyen szó akár sós, akár édes változatról. A legtöbb hideg nyári levest főzés nélkül, turmixgépben el lehet készíteni, és hipp-hopp megvannak.
A spanyolok folyékony zöldségsalátája, a gazpacho bármely napszakban kiváló előétel lehet. Lássuk is a receptet!
Klasszikus gazpacho

Hozzávalók:
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
0.5 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárga kaliforniai paprika
1 ek borecet
1 tk kristálycukor
4 szelet bagett
4 ek olívaolaj
bors+Só

Elkészítés
A klasszikus gazpacho elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk a hagymát, az uborkát és a paradicsomot. A fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük.
Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit sózzuk, majd hozzáöntünk 3 dl vizet, és összeturmixoljuk.
A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot is. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. 2 órára a hűtőbe tesszük.
A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon.
A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
Hideg vaníliás barackleves

Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 liter narancslé
5 dl tej
1 doboz tejföl
1 db barackkonzerv
1 db banán
Elkészítés

A hideg vaníliás barackleves elkészítéshez a vaníliás pudingot csomómentesre keverjük a narancslével, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet.
A barackkonzerv levéből egy keveset a keverékhez adunk, majd a tejfölt is csomómentesre keverjük benne.
A barackokat kis kockákra vágjuk a banánnal és a leveshez adjuk.
Tálalás előtt 1 óráig hagyjuk pihenni a hűtőben!
Utolsó levesnek az én egyik személyes kedvencem hoztam, egy egészséges zöldséglevest:
Joghurtos uborkaleves bazsalikommal és cukkinivel
Hozzávalók:
1 db salátauborka
1 db kis cukkini
1 db újhagyma
2 dl joghurt
4 dl zöldségleves
1 db citrom
1 kis ágrozmaring levelei
1 db nagy csokor bazsalikom
2 dl natúr görögjoghurt
bors
egy csipet tengeri só
Elkészítés

Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk. A cukkinit 3-4 mm vékony karikákra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a bazsalikom leveleit lecsipkedjük.
A zöldséglevest felforraljuk, a cukkinkarikákat 1-2 percre beledobjuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. Néhány szeletet félreteszünk a tálaláshoz, a többit az uborkával együtt egy turmixgép poharába töltjük.
Hozzáadjuk az előkészített hagymát, a bazsalikom- és rozmaringleveleket, a zöldséglevest, a joghurtot és a citromlevet, enyhén megborsozzuk. Erős fokozaton 4-5 perc alatt simára turmixoljuk. Ha szükséges, megfűszerezzük.
Üvegtálba öntjük, lefedjük, és 1-2 órára, de inkább egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor színes borssal, friss bazsalikomlevelekkel és cukkiniszeletekkel gazdagítjuk.
Liszli Kornélia
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.