3 frissítő leves a kánikulára
- Dátum: 2023.06.02., 17:02
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- gazpacho, joghurtos uborkaleves, vaníliás barackleves
A nyári melegben a frissítő, hideg levesek esnek a legjobban, legyen szó akár sós, akár édes változatról. A legtöbb hideg nyári levest főzés nélkül, turmixgépben el lehet készíteni, és hipp-hopp megvannak.
A spanyolok folyékony zöldségsalátája, a gazpacho bármely napszakban kiváló előétel lehet. Lássuk is a receptet!
Klasszikus gazpacho
Hozzávalók:
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
0.5 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárga kaliforniai paprika
1 ek borecet
1 tk kristálycukor
4 szelet bagett
4 ek olívaolaj
bors+Só
Elkészítés
A klasszikus gazpacho elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk a hagymát, az uborkát és a paradicsomot. A fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük.
Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit sózzuk, majd hozzáöntünk 3 dl vizet, és összeturmixoljuk.
A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot is. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. 2 órára a hűtőbe tesszük.
A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon.
A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
Hideg vaníliás barackleves
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 liter narancslé
5 dl tej
1 doboz tejföl
1 db barackkonzerv
1 db banán
Elkészítés
A hideg vaníliás barackleves elkészítéshez a vaníliás pudingot csomómentesre keverjük a narancslével, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet.
A barackkonzerv levéből egy keveset a keverékhez adunk, majd a tejfölt is csomómentesre keverjük benne.
A barackokat kis kockákra vágjuk a banánnal és a leveshez adjuk.
Tálalás előtt 1 óráig hagyjuk pihenni a hűtőben!
Utolsó levesnek az én egyik személyes kedvencem hoztam, egy egészséges zöldséglevest:
Joghurtos uborkaleves bazsalikommal és cukkinivel
Hozzávalók:
1 db salátauborka
1 db kis cukkini
1 db újhagyma
2 dl joghurt
4 dl zöldségleves
1 db citrom
1 kis ágrozmaring levelei
1 db nagy csokor bazsalikom
2 dl natúr görögjoghurt
bors
egy csipet tengeri só
Elkészítés
Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk. A cukkinit 3-4 mm vékony karikákra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a bazsalikom leveleit lecsipkedjük.
A zöldséglevest felforraljuk, a cukkinkarikákat 1-2 percre beledobjuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. Néhány szeletet félreteszünk a tálaláshoz, a többit az uborkával együtt egy turmixgép poharába töltjük.
Hozzáadjuk az előkészített hagymát, a bazsalikom- és rozmaringleveleket, a zöldséglevest, a joghurtot és a citromlevet, enyhén megborsozzuk. Erős fokozaton 4-5 perc alatt simára turmixoljuk. Ha szükséges, megfűszerezzük.
Üvegtálba öntjük, lefedjük, és 1-2 órára, de inkább egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor színes borssal, friss bazsalikomlevelekkel és cukkiniszeletekkel gazdagítjuk.
Liszli Kornélia
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.