Menü

3 frissítő leves a kánikulára

A nyári melegben a frissítő, hideg levesek esnek a legjobban, legyen szó akár sós, akár édes változatról. A legtöbb hideg nyári levest főzés nélkül, turmixgépben el lehet készíteni, és hipp-hopp megvannak.

A spanyolok folyékony zöldségsalátája, a gazpacho bármely napszakban kiváló előétel lehet. Lássuk is a receptet!

Klasszikus gazpacho

Hozzávalók:

4 db paradicsom

1 db kígyóuborka

0.5 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db sárga kaliforniai paprika

1 ek borecet

1 tk kristálycukor

4 szelet bagett

4 ek olívaolaj

bors+Só

Elkészítés

A klasszikus gazpacho elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk a hagymát, az uborkát és a paradicsomot. A fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük.

Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit sózzuk, majd hozzáöntünk 3 dl vizet, és összeturmixoljuk.

A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot is. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. 2 órára a hűtőbe tesszük.

A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon.

A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Hideg vaníliás barackleves

Hozzávalók:

1 csomag vaníliás pudingpor

1 liter narancslé

5 dl tej

1 doboz tejföl

1 db barackkonzerv

1 db banán

Elkészítés

A hideg vaníliás barackleves elkészítéshez a vaníliás pudingot csomómentesre keverjük a narancslével, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet.

A barackkonzerv levéből egy keveset a keverékhez adunk, majd a tejfölt is csomómentesre keverjük benne.

A barackokat kis kockákra vágjuk a banánnal és a leveshez adjuk.

Tálalás előtt 1 óráig hagyjuk pihenni a hűtőben!

Utolsó levesnek az én egyik személyes kedvencem hoztam, egy egészséges zöldséglevest:

Joghurtos uborkaleves bazsalikommal és cukkinivel

Hozzávalók:

1 db salátauborka

1 db kis cukkini

1 db újhagyma

2 dl joghurt

4 dl zöldségleves

1 db citrom

1 kis ágrozmaring levelei

1 db nagy csokor bazsalikom

2 dl natúr görögjoghurt

bors

egy csipet tengeri só

Elkészítés

Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk. A cukkinit 3-4 mm vékony karikákra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a bazsalikom leveleit lecsipkedjük.

A zöldséglevest felforraljuk, a cukkinkarikákat 1-2 percre beledobjuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. Néhány szeletet félreteszünk a tálaláshoz, a többit az uborkával együtt egy turmixgép poharába töltjük.

Hozzáadjuk az előkészített hagymát, a bazsalikom- és rozmaringleveleket, a zöldséglevest, a joghurtot és a citromlevet, enyhén megborsozzuk. Erős fokozaton 4-5 perc alatt simára turmixoljuk. Ha szükséges, megfűszerezzük.

Üvegtálba öntjük, lefedjük, és 1-2 órára, de inkább egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor színes borssal, friss bazsalikomlevelekkel és cukkiniszeletekkel gazdagítjuk.

Liszli Kornélia

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.