Menü

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.

Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait!

1. Rákellenes

A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert.

2. Immunerősítő

A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít erősíteni az immunrendszert és hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez.

3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Aminosavakban a káposzta igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását.

4. Csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának esélyét!

A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában levő béta-karotin játszik szerepet.

5. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét!

Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.

6. Gyomorfekélyt kezel

A peptikus-, illetve a gyomorfekélyek gyógyíthatók káposztafogyasztással. A káposztalé fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma.

7. Elősegíti a fogyást

A káposztát a legjobb ételnek tartják azok számára, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. Nem véletlenül hatásos a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe.

8. Enyhíti a székrekedést

A káposzta magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni.

9. A bőrápolás királya

A káposzta antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.

10. A fájó izmok doktora

A káposztában levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak. Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát: valljuk be, ez nem rossz arány!

Bőségesen található a káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyeit aligha lehet figyelmen kívül hagyni!

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.