A káposzta 10 áldásos hatása
- Dátum: 2023.05.31., 09:09
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bőr, egészség, energia, gyulladáscsökkentés, izomzat, káposzta, vitamin
A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.
Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait!

1. Rákellenes
A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert.
2. Immunerősítő
A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít erősíteni az immunrendszert és hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez.
3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
Aminosavakban a káposzta igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását.
4. Csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának esélyét!
A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában levő béta-karotin játszik szerepet.
5. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét!

Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.
6. Gyomorfekélyt kezel
A peptikus-, illetve a gyomorfekélyek gyógyíthatók káposztafogyasztással. A káposztalé fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma.
7. Elősegíti a fogyást
A káposztát a legjobb ételnek tartják azok számára, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. Nem véletlenül hatásos a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe.
8. Enyhíti a székrekedést
A káposzta magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni.
9. A bőrápolás királya

A káposzta antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.
10. A fájó izmok doktora
A káposztában levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak. Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát: valljuk be, ez nem rossz arány!
Bőségesen található a káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyeit aligha lehet figyelmen kívül hagyni!
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.