Menü

Hajápolás nyáron

Miért kell külön cikket szentelni a nyári hajápolásnak, miben más ez, mint az év többi napján? Mire figyeljünk napozás előtt, alatt és után? Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan is ápoljuk helyesen a hajunkat az év legforróbb hónapjaiban, mindenképp érdemes elolvasni mai cikkünket!

Nyáron a nap erősen igénybe veszi a hajat. Akár a nyaralunk, akár strandolunk, akár az utcán sétálunk, a szabadgyökök rendkívül kiszárítják a hajat, így a töredezni, károsodni fog, kivéve, ha megfelelő ápolással gondoskodunk hajkoronánk védelméről.

Napozás előtt az UV sugárzás elleni védelem kulcsfontosságú, erre léteznek már különböző fényvédő sprayk, melyekkel felkészíthetjük a hajunkat a napozásra. Ezek a készítmények, akárcsak a bőrvédelemnél, UV szűrőiknek köszönhetően nem engedik át a káros sugarakat.

Napozás közben nemcsak a hajunkra, hanem bőrünkre is figyelni kell, a napszúrás és a káros sugarak ellen célszerű széles karimájú kalappal védeni magunkat, ezek nemcsak hasznosak, de igen divatosak is.

A fejfedő védi a hajszálakat, ezért jó, ha világos kalapot viselünk, különösen a tengerparton. Jól szellőző textilből vagy szalmából készült verziót válasszunk erre a célra.

Napozás után hajunkra a jól bevált hajápoló szereiket alkalmazhatjuk, de érdemes beszerezni és kipróbálni a napozás utáni termékeket, melyek egy kicsit eltérnek a „megszokottól“, ugyanis eltávolítják a strandolás utáni káros maradványokat, mint például a só, homok és klór és hidratáló hatásuknak köszönhetően helyreállítják a haj és a fejbőr nedvességét is.

A napozó ápolók általában extra tápláló összetevőket és vitaminokat tartalmaznak, melyeket kifejezetten a napozás utáni ápolásra fejlesztettek ki.

Nyáron is használjunk hajmaszkot vagy hajpakolást, melyek értékes tápanyagokkal töltik fel a tincseket, és gátolják a kiszáradást. A meleg hónapokban hetente egyszer érdemes felkerülnie a hajápolónak.

Mivel nyáron gyakrabban mosunk hajat, ezért célszerű a kímélő samponokra váltani, melyeket kifejezetten gyakori használatra fejlesztettek ki.

Ami a nyári hajformázást illeti, olyan frizurát érdemes választani, mely a nagy melegben praktikus, kényelmes viselet és nem igényel sok munkát az elkészítése, így ilyenkor részesítsük előnyben a lazább stílust, kisebb kontyokat, laza copfokat.

A nyári hajápolás külön kategóriának nevezhető, mivel a környezeti ártalmak, a klóros vagy sós víz és az erős napsugárzás ilyenkor jobban próbára teszi a hajszerkezetet, ezért külön gondoskodást igényel, mint a többi évszakban.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.