Menü

Miért jó a sós étel, és miért rossz a túl sok só?

Akik képtelenek megállni, hogy ne az egész zacskó chipset vagy sósmogyorót tömjék magukba, talán lelkifurdalást éreznek emiatt. Pedig nem kellene, mert nem a gyenge önuralmuk a ludas.

A só ugyanis létfontosságú a test számára, és az agyunk folyamatosan vágyat ébreszt vele szemben. Persze a túl sós étel nem jó, ezért agyunk közbelép, ha túlzásba akarnánk vinni a sóevést.

Mint említettük, a só fontos szerepet játszik az egészséges szervezetben, szabályozza a testnedveket és szerepe van az idegi impulzusok létrejöttében. Ugyanakkor egy, a természetben ritkán előforduló anyag, amit ráadásul nem tudunk raktározni, mint mondjuk a csontban lévő kalciumot . Ezért ha az ember sóra talál, azt megpróbálja megenni. Ez természetes folyamat.

Ráadásul a só ízfokozó, tehát egyszerűen finomabbak lesznek tőle az ételek. Megvannak persze a (túlzott) sófogyasztás hátulütői is, hiszen akár vesekőhöz vagy szívproblémákhoz is vezethet.

Talán senkit sem lep meg, hogy szervezetünk egy igen bonyolult gépezet. Az ember alapvetően ötféle ízt képes megkülönböztetni, s közülük az édes és az umami étvágykeltő, hatására a kalóriadús ételekből vagy édes gyümölcsökből sokkal többet tudunk enni, míg a savanyú és a keserű inkább elveszi az étvágyunkat. Ez akkor volt hasznos, ha valamilyen mérgező növényt próbált elfogyasztani távoli ősünk. Ugyanakkor a sós íz akár étvágygerjesztő, akár taszító is lehet, függően attól, mennyit eszünk belőle.

Ha túl sós ételt próbálunk enni, a sós érzékelésünk túszul ejti a savanyú és keserű párját, az ételt nemkívánatosnak nyilvánítva. Az egereknek például nincs ilyen képességük, ezért ők bármekkora sómennyiséget képesek befalni.

Ilyen egyszerű tehát, nem vagyunk mohók, csak vágyunk a sóra, és ez egy olyan evolúciós eredmény, amellyel fölösleges szembeszállni. A következő zacskó nassolnivalóval azonban jobb vigyázni, mert abban nem csak só, hanem például sok felesleges kalória is lehet.

Ha az ujjaid egy kicsit duzzadtak reggelente, esetleg a szemeid is be vannak dagadva, az arra utalhat, hogy túl sok só halmozódott fel a szervezetedben. Ilyenkor a szervezet elkezd extra vizet termelni, melytől megduzzadnak a végtagok. Erre érdemes odafigyeli, hiszen az ödéma sok betegség elöljárója lehet. Ilyenkor a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel, melyet kezelni kell, általában komoly diéta és étrend változtatás vár az illetőre.

Ha túlzott mennyiségű sót fogyasztasz, akkor a szervezetednek több folyadékra van szüksége ahhoz, hogy az izmokat és a szerveket megfelelően működtesse. Ennek pótlására pedig a legtökéletesebb módszer, ha rengeteget iszunk. Fontos azt is megfigyelni, hogy vajon nem attól vagyunk-e szomjasabbak, hogy aznap keveset ittunk. Ha így van, akkor ezek között fontos különbséget tenni!

Általában a szervezetben felhalmozódott nátrium komoly változásokat idéz elő a vizeletünkben, amely két okból következhet be. A sok sófogyasztás nagyobb munkára kényszeríti a veséket, hogy minél hamarabb eltávolítsák ezt a szervezetből, ezáltal gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót, s a vizeletünk is inkább víz színű, átlátszó lesz. Ha túl sok nátrium van a szervezetben, akkor, mint ahogy az előbb is említettük, többet járunk a toalettre. Azonban ez oda vezethet, hogy olyan anyagokat is “kipisilünk”, melyre a szervezetünknek szüksége lenne. Ha ilyen eshetőség áll fenn, akkor vizeletünk sötét színű, sárgás és sűrűbb lesz.

A magas sótartalom, mint ahogyan már említettük magas vérnyomáshoz vezethet, mely károsíthatja az agyhoz vezető artériákat. Ennek következtében romlik a gondolkodás, nehézkessé válhatnak addig megszokott, napi tevékenységek is. Emellett a dehidratáltság állandó fáradtsághoz, rossz memóriához, lassú reakcióidőhöz vezethet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.