Vitaminban gazdag, finom és hűsítő receptek a meleg hónapokra
- Dátum: 2023.05.12., 17:45
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- A-vitamin, avokádó, brokkoli, eper, frittata, K-vitamin, tahini szósz, tofu
Valami igazán finomat, de közben egészségeset, és vitaminban gazdag ételeket szeretnél enni? Ki szeretnél próbálni valami újat? Nincs sok időd elkészíteni az ebéded? Akkor ez a cikk neked szól.
Az első recept egy kifejezetten egészséges és finom recept brokkolival ebédre vagy akár vacsorára, vegetáriánusoknak különösen ajánlom.
Brokkoli csicseriborsóval és citromos tahini szósszal
Hozzávalók
1 fej brokkoli, rózsáira szedve és apró falatokra szeletelve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 db csicseriborsó konzerv, 400 g, a sós levet öntsük le a borsószemekről
2 evőkanál tahini, natúr joghurttal is helyettesíthető
3 evőkanál citromlé
Elkészítés
Egy nagy wok serpenyőbe vagy lábasba tegyünk 3-4 evőkanál vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rózsáira szedett és felszeletelt brokkolit. A serpenyőt fedjük le, és így pároljuk a brokkolit 2 percig. Két perc elteltével kavarjuk meg, majd ismét fedjük le és pároljuk további 2 percig a brokkolit. Adjuk hozzá a csicseriborsót, majd lefedve pároljuk még 1 percig, amíg a borsó át nem melegszik.
Kóstoljuk meg a brokkolit, ideális esetben roppanós “al dente” állagú lesz, ha nem ilyen, pároljuk még pár percig. Miután a brokkoli elkészült, sózzuk-borsozzuk, és adjunk hozzá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat.
Egy kis tálkában keverjünk össze 2 evőkanál tahinit 3 evőkanál citromlével és 2 evőkanál vízzel. Addig keverjük, amíg lágy és selymes állagú szószt nem kapunk. Rendezzük el a tányérunkon az elkészült brokkolit és csicseriborsót, majd öntsük rá a citromos tahini szószt.
A következő egy pofonegyszerű és villámgyors mediterrán saláta: epres-avokádós saláta, amely különösen jól esik a melegebb tavaszi és nyári hónapokban.
Hozzávalók:
20 szem friss eper
2 db avokádó
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet só
Elkészítés
Kezdjük az eperszósszal: turmixoljunk össze jól 8 szem epret 2 evőkanál balzsamecettel, 2 evőkanál mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval. Szeleteljük fel az avokádót, majd pakoljuk szépen a tányérunkra. Szeleteljük fel a maradék epreket, és halmozzuk az avokádóra. Szórjuk meg az egészet apróra vágott hagymával, majd locsoljuk a tetejére a fentebb elkészített eperszószt.
Cikkünk utolsó receptje pedig egy reggelire, ebédre és vacsorára is egyaránt ajánlott könnyű étel, amely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például K-vitamint, C-vitamint és A-vitamint. Ja, és egy adag csak 130 kalória!
Tofu frittata
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
120 g cukkini, kockázva
1 nagy darab piros kaliforniai paprika, kockázva
130 g apróra vágott kelkáposzta, a szára kivágva
1 nagy darab paradicsom, felszeletelve
0,5 dl csirke- vagy zöldségalaplé
2 evőkanál vörösborecet
140 g tofu
4 tojásfehérje
1 evőkanál szárított olasz fűszerkeverék
1/4 teáskanál kurkuma
só és fehér bors ízlés szerint
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
Szeleteljük fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hagyjuk állni 5-10 percig, így fokozhatjuk a fokhagyma egészségvédő hatását. Készítsük elő, vágjuk össze a többi zöldséget. Mixeljük össze a tofut, a tojásfehérjét, az olasz fűszerkeveréket és a kurkumát egy turmixgépben. Egy rozsdamentes acél serpenyőben melegítsünk 2 evőkanál csirke-vagy zöldségalaplevet. Amikor az alaplé forrni kezd, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a cukkinit, a paprikát, a kelkáposztát és a paradicsomot, majd fedő nélkül, alacsony/közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk körülbelül 1 percig.
Adjuk hozzá a maradék alaplevet és a vörösborecetet. Öntsük a tofukeveréket a zöldségekre, majd lefedve, alacsony lángon főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a massza meg nem szilárdul (kb. 12 perc). Ha elkészült, a tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?