Menü

Tavaszi méregtelenítés – így állj neki

A tavasz a megújulás, az új kezdet, felébred a természet az alvásból és bizony, a szervezetünknek is fel kell ébrednie, ehhez pedig jól jön egy kis méregtelenítés, hogy könnyebben induljuk neki a napoknak.

Nem kell azt gondolni, hogy testünk úgy működik, hogy gyűjti egy éven át a salakanyagokat, mérgeket és raktározza itt-ott, hanem minden nap löki ki magából, amire nincs szüksége. Ellenben segíthetünk magunknak azzal, hogy a tél folyamán a kevesebb mozgással, nehezebb ételek fogyasztásával bekerülő és ott magukat jól érző kis piszok méreganyagok könnyebben távozzanak. Ebben nagy segítségünkre lesznek az idény zöldségek és gyümölcsök, amiket a téli hónapokban inkább importcikként tudunk megvásárolni. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy méregtelenítő szerveink turbó fokozatba kapcsolhassanak.

Fontos odafigyelni arra, amit a dietetikusok ajánlanak, vagyis a méregtelenítés sorrendje legyen az, hogy először a beleket, azután a veséket és végül a májat támogassuk a tisztulásban. A máj megtisztulásához - aminek amúgy igen jótékony hatása van az egész szervezetünkre – elengedhetetlen az, hogy a belek és a vesék el tudják szállítani a méreganyagokat az epeutakból és a májtól.

Sokak számára ismert a húsvéti böjti időszak, aminek nem csak vallási oka lehet, hanem egészségügyi is. A hús elhagyása pozitív hatású, mivel a hús eltelíti hosszú órákra a gyomrot, ha pedig egy kicsit szüneteltetjük a fogyasztását, akkor gyomrunk és beleink koncentrálhatnak a többi tápanyag elszállítására, így könnyebben regenerálódik a szervezet. Nem muszáj ezt csak húsvétkor csinálni, hanem érdemes kisebb, akár egy napos kúrákat is beiktatni.

Egy egynapos léböjt kúra is már csodákra képes. Keressünk friss, hazai zöldségeket, gyümölcsöket készítsünk smoothiet, tumixot, a vitaminok is jól fognak jönni. Próbáljunk meg kevesebb alkoholt és kávét fogyasztani, kerüljük a nagyon cukros édességeket és minél több cukor és szénsavmentes vizet inni.

Támogatásképpen ihatunk gyógyteákat is. A máj tisztulásáért a gyermekláncfű és a máriatövis teát, az anyagcsere felpörgetéséért borsmenta és mályvalevél teát, a vesékért csalánlevél, aranyvesszőfű, és petrezselyemzöld teát, vértisztításhoz pedig diólevél, zsurlófű, bodzavirág teákat iszogassunk, de minden esetben figyeljünk, hogy ne lépjük át a napi ajánlott mennyiséget.

Méregtelenítő hatása van a sós vizes lábfürdőnek is, elég egy lavór, melegvíz és fürdősó. Menjünk el masszázsra, hiszen nemcsak a vérkeringést serkenti, hanem a nyirokkeringésre is jótékony hatással lesz. Mozogjunk sokat a friss levegőn, ha tehetjük, menjünk biciklivel vagy gyalog munkába vagy boltba. Ne feledkezzünk meg a pihenésről sem. Nem csak hajtani és elvásárokat kell állítani magunkkal szemben, hanem megfelelően ki is kell pihenni magunkat, ehhez pedig a legjobb a mély alvás.

A tavaszt kezdjük testünk megtisztításával, így elkerülhetjük a tavaszi fáradtságot, felturbózhatjuk szervezetünket, energikusabbak és egészségesebbek leszünk.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.