Menü

Veteményes az erkélyen

Több ok is vezethet oda, ha valaki otthon szeretné megtermeszteni a konyhára valót. Példának vehetjük a kényszerű bezártság idejét, vagy ha valaki home officeban dolgozik, és nem szeretne minden apróságért a boltba rohangálni. De az is lehet, hogy valaki a környezettudatossága vagy az egészsége érdekében hozza meg ezt a döntést. Abban viszont mind egyet érthetünk, hogy a saját termés ízénél nincs finomabb.

Ehhez az is hozzá járul, hogy gondosan nevelgetjük a növényeinket, elkezdünk kötődni hozzájuk és nem mellesleg így a gyerekek a tananyag mellett élőben ismerkedhetnek meg a minket körülvevő világgal. Egy városi lakás és egy nagy kerttel rendelkező ház természetesen különböző lehetőségeket kínál az önellátás mértékére. A lakások ablakaiban, cserepekben vagy balkonládákban fűszernövényeket, kisebb levélzetű salátaféléket, csili- vagy paradicsom bokrocskákat tarthatunk. Természetesen sokkal kevesebb termést tudunk megtermelni, mintha egy nagy kertünk lenne, de arra, hogy finom ebédeket készítsünk a család számára, azért megéri a fáradságot.

Most nézzünk pár példát, hogy milyen növényeket érdemes beszereznünk, ha csak egy erkélynyi helyünk van. Ugyanis, ha már belevágunk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen zöldségeknek milyen tűrőképességük van.

Kezdjük a cserepes fűszernövényekkel, amik remekül érzik magukat, akár a konyhaablakban is. A bazsalikom például hónapokig elél az eredeti cserépben, ha rendszeresen locsoljuk. Amint látjuk, hogy terebélyesedik, akkor ültessük át egy nagyobb ládába. Beszerezhetünk még metélőhagymát, vagy más néven snidlinget, amelyet ha ollóval rendszeresen tövig nyírunk, mindig újra növekedésnek indul. De belevághatunk rozmaring, zsálya, kakukkfű, oregánó, tárkony, menta, petrezselyem, fűszerbabér termesztésébe is.

Két opciónk van a beszerzésükre:

1. már kifejlett, elültetett növényeket vásárolunk, amiket csak tovább kell nevelni

2. mi magunk ültetjük magról a növényeket.

Ha pedig zöldségek vetésére vágyunk, akkor remek választás lehet a cékla, amelynek vannak olyan fajtái, ami kis helyen is szépen fejlődik. Olyan balkonládára lesz szükségünk, amelyik legalább 30 cm mély, hogy a cékla szépen fejlődhessen Ennyi hely kb. hat tő felneveléséhez elegendő. Ha többet szeretnénk termeszteni, akkor válasszunk inkább bébi céklát. A bab és a borsó is jó választás lehet, ugyanis találhatunk bokor fajtájút, de ha ragaszkodunk a futó növényekhez, akkor gondoskodnunk kell a támasztóról is.

Figyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen gyökeret ereszteni, mivel ez biztosítja a megfelelő fejlődést. Itt is válaszunk 30 cm mély ládát. A saláta- és hagymaféléket kifejezetten jól lehet termeszteni az erkélyen, ugyanis nem szükséges nekik nagy balkonláda csupán némi tápanyagban dús, termékeny palántaföld, és gondoskodjunk arról, hogy folyamatosan nyirkos legyen. Hasonló képpen kell tennünk a retekkel kapcsolatban is. A paradicsom kihagyhatatlan egy konyhakertből. Kezdésnek azonban a "koktél" változatokkal tegyünk próbát. Az ehhez szükséges cserép mélysége legalább 12-13 cm.

Ahogy látjuk, szinte minden megterem balkonládában vagy cserépben is. Ha nem egy virágos kertre vágyunk, hanem a főzéshez szeretnénk pár növényt, akkor bátran vágjunk bele. Nyugodtan kísérletezzünk, különböző fajtákkal és egy kis szeretettel és odafigyeléssel, remek ételekkel kápráztathatjuk el a szereinket.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.