Mit tehetünk, hogy csökkentsük a trigliceridszintet?
- Dátum: 2023.04.21., 07:01
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com, pixabay.com
- anyagcsere, energia, labor, szervezet, tápanyag, tápanyg, táplálkozás, triglicerin, zsír
A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el.
Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, egy másik része azonban - a táplálék összetételétől függően - feleslegben van, nem kerül felhasználásra. A fel nem használt zsírok a zsírszövetben raktározódnak, a test legfontosabb energiaforrását biztosítják, továbbá védik a testet a kihűléstől, szigetelő funkciót töltenek be, védelmet biztosítanak a csontoknak és a belső szerveknek.

A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Érdemes tudni, hogy a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. Túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő, vagyis szintetizál.
Ha tartósan magas a vérzsírszint, nő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye, továbbá fokozódik a szívkoszorúér-, illetve agyi érelzáródás kockázata. Közvetetten azonban a túlsúly okozta gondokkal is számolni kell. Egyes tanulmányok szerint bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának is fokozódik a kockázata, pl.: vastagbélrák, petefészekrák, mellrák.
Mikor mérhetnek a normálisnál alacsonyabb trigliceridszintet?
Súlyosan alultáplált betegeknél.

Különböző eredetű, az emésztőrendszert érintő betegségekben, amikor zavart szenved a zsírok felszívódása.
Májelégtelenség esetén.
Mit tehetünk, hogy csökkentsük a trigliceridszintet?
Megfelelő táplálkozás. Csökkenteni kell a táplálékkal fogyasztott zsírok és szénhidrátok mennyiségét, de nem szabad túlzásokba esni, ugyanis a túlzott fehérjefogyasztás is egészségtelen. Tartózkodni kell a cukrok, valamint a hozzáadott cukrok bevitelétől (érdemes ellenőrizni az élelmiszerek címkéjét). Az alkoholos italok fogyasztása kerülendő.
A zsírok bevitelének optimalizálása. Az egészséges zsírokra szüksége van a szervezetnek, a transzzsírokat viszont kerülni kell. Vörös és feldolgozott húsok helyett fogyasszunk halat. Az omega-3 zsírsavak segítségünkre vannak a trigliceridszint csökkentésében, valamint fontos szerepet töltenek be az antioxidánsok is.
Rendszeres testmozgás. Próbáljon megszabadulni súlyfeleslegétől. Hetente 5 alkalommal legalább 30 perces edzés ajánlott, ami akkor tekinthető eredményesnek, ha emelkedik a pulzusszám.

Léteznek öröklött zsíranyagcsere-zavarok is, amikor a magas koleszterin-, illetve trigliceridszintet genetikai okok eredményezik. Ilyenkor gyógyszer nélkül nem lehet normalizálni az állapotot.
Ha már kialakult eltérésről van szó, akkor a kezelés elején szintén szükség van gyógyszerre a szövődmények elkerülése érdekében, de mindemellett ajánlott a rendszeres testmozgás és a táplálkozás megreformálása.
Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?
Ha ezt a témát választottam, annak az oka, hogy aggasztónak találtam: a kamaszfiam egyre többször panaszkodik izomfájdalomra. Természetesen felkerestem a gyerekorvost, és utánajártam, miért ilyen gyakori ez a serdülőknél.
Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot
Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése
A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.