Menü

Torokfájás vagy allergia? Mutatjuk a különbséget

Nemcsak légúti fertőzés, hanem egy nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban.

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz: ezek közé tartozik a szem- és orrviszketés, az orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés és a könnyezés. Ezek mellett sokan tapasztalnak kaparó érzést, esetleg torokfájást is – összegezte a leggyakoribb panaszokat dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A torokviszketés is lehet a szénanátha tünete, amit a megfelelő allergia elleni készítmény szedésével lehet csökkenteni. Ha azonban az eddigi kezelés nem vált be, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert az antihisztamintabletta vagy az orrspray cseréje, esetleg egy új hatóanyag választása segíthet megszüntetni ezt a kellemetlen tünetet.

A torokviszketés kapcsán, pollenallergiások körében számolni kell a keresztallergia lehetőségével is – magyarázta dr. Moric Krisztina. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél szájüregi tüneteket – például ajakduzzanatot, égő, bizsergő érzést és torokviszketést – okozhat. Ismert keresztallergia a görögdinnye-parlagfű, vagy az alma-nyírfapollen allergia. A keresztallergia nem minden pollenallergiásnál jelentkezik, de akinél igen, annak figyelnie kell a tünetekre, és javasolt kerülnie a problémás ételek fogyasztását.

Torokfájáshoz vezet az elhanyagolt allergia?

Légúti allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást és az orrfolyást. Ha a gyulladás tartósan fennáll, megfelelő kezelés nélkül krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Ez nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén gyakori szövődmény.

Mivel az orrváladék a garat irányába csorog, folyamatosan ingerli ezt a területet, gyakori krákogásra ösztönözve az érintetteket. Hosszabb távon a kezeletlen orrmelléküreg-gyulladás és az orrdugulás miatti szájlégzés is közrejátszik a torokfájás kialakulásában.

Ilyenkor fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet megállapítani a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a hátsó garatfali csorgás okát. Ezzel egy időben a szénanáthás tüneteket is megfelelően kezelni kell, hogy a panaszok megszűnjenek.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!