Menü

Gyerekkel a fogorvosnál

Kisgyerekkel orvoshoz menni sosem jó dolog, fogorvosi kezelésre pláne nem, ám egyszerűbbé, zökkenőmentesebbé tehetjük, ha már a tejfogak megjelenésekor, egyfajta megelőzésképp ellátogatunk a fogászatra. Szakemberek szerint, minél előbb elvisszük a gyermekünket a fogorvoshoz, annál jobb, ugyanis megtanulják a fájdalom és panasz nélküli fogászati látogatást, a megelőzés fontosságát.

Ha már kicsi korban találkozik ezzel a szituációval, akkor sikerülhet egészséges kapcsolatot kialakítani a fogorvossal és kevésbé fog félni a jövőben a fogorvosi székben. Ha tehetjük a következő pontok figyelembevételével tervezzük meg az első látogatást a fogászaton.

Keressünk gyermekfogászatot! Ha lehetőségünk van rá, akkor kifejezetten gyermekfogorvoshoz menjünk, ahol gyermekbarát rendelőben, játékok között kerülhet sor szinte játékos formában az első fogorvosi vizsgálatra. Ha ilyen orvost nem ismerünk, akkor egy jó fogorvos is könnyen és rutinosan megtalálhatja a hangot a gyerekekkel.

Olyan fogorvost keressünk, aki tudja, hogy kell bánni a gyerekekkel.

Az első vizsgálat legyen beszoktatás és megelőzésképpen, játékos formában történjen! A gyereknek ezzel félelemmentessé és természetessé válik, hogy be kell ülnie a fogorvosi székbe.

A gyermeket felkészíthetjük a fogorvosi vizsgálatok fontosságára, elmondhatjuk neki előre, hogy mi történik a fogorvosi székben és milyen gyakran kell erre sort keríteni. Ha nem tudja mi vár rá, könnyen megijedhet. Fogalmazzunk világosan, egyszerűen, érthetően. El is játszhatjuk a vizsgálatot otthon a plüssjátékok segítségével!

A fogorvosi kezeléssel nem ér véget a kisgyerekkori szájápolás fontossága, ennek otthon is hangot kell adnunk és rávezetni a helyes fogmosásra, léteznek ma már gyerek szájvizek, öblögetők, játékos fogászati kellékek, amelyekkel szinte játszva tanulja meg a helyes szájápolási rutint a gyermekünk.

Ha kisgyermekkel járunk orvosnál, mindig pozitívan távozunk, ha kis matricát, képet, apró ajándékot kap, ez a fogorvosnál sincs másképp, ha tehetjük kapjon a bátorságáért és együttműködéséért kis ajándékot, de semmiképp se édességgel jutalmazzuk őt!

Minél előbb megismerkedik a gyermekünk játékos formában a fogorvosi kezelésekkel, vizsgálatokkal, annál könnyebben viseli a későbbiekben ezeket a rutin vizsgálatokat, beavatkozásokat. S talán nem is fogja megvárni, amikor már panasz, vagy fájdalom van, hanem előbb jelzi – magától – hogy ideje meglátogatni a fogorvos nénit/bácsit!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.