Menü

Húsvét a szabadban!

A tavaszi szünetben is szeretnénk élményt adni a gyerekeinknek, s remélhetőleg az időjárás is engedi, hogy húsvéti játékokat játszhassunk a szabadban! Erre gyűjtünk ötleteket!

Mindig nagy élmény a tojásvadászat, ahogy hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a nap, egyre jobban várjuk a jó időt, úgy teheti lehetővé a húsvéti szünet a kinti programokat. A tojáskeresés az egyik legnépszerűbb szabadtéri játék!

Elrejthetünk a kertben, udvaron, mezőn csokitojásokat, melyeket kis kosárkákba gyűjthetnek a gyerekek. Valóságos kincskeresés ez számukra! Jómagam többször szerveztem húsvéti jótékonysági futásokat gyerekeknek, csokitojáskereséssel, melybe gyakran az apukák, anyukák is bekapcsolódtak, s nagyon élvezték ők maguk is a vadászatot!

Sok játékot nehéz a szabadba tervezni az időjárás szeszélyessége miatt, azonban a nappaliban is lehet jókat játszani, így mindig legyen kéznél egy „B” terv. Szerencsére sok feladatot a nappaliba is át lehet tenni, például a tojásvadászatot is.

Akadálypályát is készíthetünk az udvaron, mindenkinek jó, ha elfárad a gyerek, nyugodtan tehetünk a feladatok közé nyusziugrást, guggolást, futást, ugrálást, ha több gyerek van, szervezzük őket csapatokba! Garantáltan fárasztó játék lesz.

Kicsik is és nagyok is szeretik a célba dobást, ezt egyszerűen elő lehet készíteni, nem igényel drága eszközöket.

Ha kinti programra van lehetőségünk, ne hagyjuk ki a biciklizést, játszóterezést, túrázást, erdőjárást sem, ezekhez nem kell ünnep, vagy különösebb alkalom, ha nincs időnk semmilyen húsvéti szabadtéri játékkal készülni, de spontán adódik a kinti program ötlete, akkor a túrázás a legjobb és legegyszerűbb tevékenység, mellyel a szabad levegőn lehetünk kicsikkel és nagyokkal is.

A legkisebbeket sokszor látom túrázó szülők hátán hordozókendőben, a nagyobbak már sétálgatnak, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő túraútvonalat.

Mit lehet tenni, ha az időjárás nem kedvez a kinti programoknak?

Benti programnak kiváló nagyobbakkal a tojásfestés, vagy a kalácskészítés, sok kisgyerek szereti a színezőket, jó, ha kéznél van otthon egy-egy húsvéti színező, de netről is nyomtathatunk színezni való képeket a húsvét témakörben, dekorációk is készülhetnek ilyenkor.

Készíthetünk memóriakártyákat is húsvéttal kapcsolatban, ezeket a megrajzolt kis páros kártyákat aztán párkereső játékban bevethetjük, egészen kicsi kortól játszható. Ha nincs kedvünk megrajzolni, nyomtathatunk is ilyesmit.

Gyurmából is készülhetnek aranyos kis dolgok, kisebbeknek is remek elfoglaltság lehet, ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri játékokat.

Mindenkinek kellemes ünnepvárást és jó készülődést kívánok, a kisgyerekes szülőknek pedig mindenekelőtt jó időt a szabadtéri elfoglaltságokhoz!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.