Menü

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

Véleményem szerint a konyhában a legnehezebb ezt megtartani, hiszen a gyerek menetrendszerűen lesz éhes, amint elpakoltunk, este kéri a pótvacsit, reggel kiönti a kakaót, a párunk is letesz itt-ott egy-két poharat. Máskor a pulton felejtünk egy kávéscsészét, egy kistányért, egy kanalat, csak pár falat kenyeret, péksüteményt majszolunk el - ezzel számtalan helyre morzsát szórva -, telik a mosogató, ragad a konyhapult s máris mindjárt kupacnyi csetres uralja a konyhát. Hogy lehet ezt megelőzni? Erre tényleg szuper szabályokra van szükség!

Hogy tartsunk rendet a konyhában?

Egy nagyon szerencsés dolog a mosogatógép! Aki megteheti, tegyen szert rá, hihetetlenül megkönnyíti a dolgot, ha egyből elpakolhatunk mindent a gépbe. Nem kell a pulton hagyni, asztalon felejteni, egyszerűen csak elpakolja az ember a gépbe a mosatlant.

Ami kiömlik, azonnal töröljük le, előfordul, hogy ráfröccsen, kiborul, lecseppen, kilöttyen, ezek később rászáradnak, odaragadnak a felületre és nehezebb megszabadulni a foltoktól.

Az esti lefekvés előtt tegyük rendbe a konyhát. Sokkal jobb úgy meginni reggel az első kávét hálóköntösben, hogy szép rend uralja a teret, nem arra ébredünk, hogy el kell mosni az előző napi csetrest, hogy találjunk egy tiszta csészét.

A mikró örök mumus. Nagyon sok szennyeződés, pörköltszaft, kifröccsenő zsír, leves nyomot tud hagyni és ha nem sikáljuk ki mielőbb, később vért izzadunk vele, mire megtisztítjuk a sok rárakódott szennyeződéstől. Én a magam részéről a mikrót utálom legjobban takarítani, inkább megelőzöm kis odafigyeléssel.

A kávéfőző tartályait éppígy tisztítom, ne várjuk meg míg beleszárad és beleragad a kicseppenő kávé, mossuk el gyakran!

A hűtőnek központi szerepe van a konyhában (meg egy család életében is.) Semmi sem nyújt lehangolóbb látványt, mint a több napja lejárt ételek tárolása, a romlott élelmiszerek, a koszos hűtőpolcok. Ezek tisztántartása, átnézése, napi szinten alap dolog.

Rendszeresen töröljük ki a hűtőt, továbbá mindig szortírozzuk ki a már lejárt termékeket. Ezek eddig apróbb teendők, nem hosszadalmas cselekvések, mégis már ennyi is sokat jelent a rend és a tisztaság szempontjából.

A sort a tűzhellyel folytatnám. Ennek tisztán tartása már a főzés után kezdődik, az odaszáradt szennyeződéseket később sokkal nehezebb eltüntetni.

A legtöbb felület megtisztításához nem kell drága holmikat, vagy erős vegyszereket megvásárolni, elég hozzá mindössze egy üveg ecet, citrom, szappanos langyos víz. Ha naponta megcsináljuk az apróbb lépéseket, nem kell egyben hosszú órákat eltölteni a konyhánk kitakarításával és rendbetételével. Természetesen a fent említett szempontokra a család többi tagjának is oda kell figyelnie, így fog működni minden hosszútávon.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.