Menü

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

Véleményem szerint a konyhában a legnehezebb ezt megtartani, hiszen a gyerek menetrendszerűen lesz éhes, amint elpakoltunk, este kéri a pótvacsit, reggel kiönti a kakaót, a párunk is letesz itt-ott egy-két poharat. Máskor a pulton felejtünk egy kávéscsészét, egy kistányért, egy kanalat, csak pár falat kenyeret, péksüteményt majszolunk el - ezzel számtalan helyre morzsát szórva -, telik a mosogató, ragad a konyhapult s máris mindjárt kupacnyi csetres uralja a konyhát. Hogy lehet ezt megelőzni? Erre tényleg szuper szabályokra van szükség!

Hogy tartsunk rendet a konyhában?

Egy nagyon szerencsés dolog a mosogatógép! Aki megteheti, tegyen szert rá, hihetetlenül megkönnyíti a dolgot, ha egyből elpakolhatunk mindent a gépbe. Nem kell a pulton hagyni, asztalon felejteni, egyszerűen csak elpakolja az ember a gépbe a mosatlant.

Ami kiömlik, azonnal töröljük le, előfordul, hogy ráfröccsen, kiborul, lecseppen, kilöttyen, ezek később rászáradnak, odaragadnak a felületre és nehezebb megszabadulni a foltoktól.

Az esti lefekvés előtt tegyük rendbe a konyhát. Sokkal jobb úgy meginni reggel az első kávét hálóköntösben, hogy szép rend uralja a teret, nem arra ébredünk, hogy el kell mosni az előző napi csetrest, hogy találjunk egy tiszta csészét.

A mikró örök mumus. Nagyon sok szennyeződés, pörköltszaft, kifröccsenő zsír, leves nyomot tud hagyni és ha nem sikáljuk ki mielőbb, később vért izzadunk vele, mire megtisztítjuk a sok rárakódott szennyeződéstől. Én a magam részéről a mikrót utálom legjobban takarítani, inkább megelőzöm kis odafigyeléssel.

A kávéfőző tartályait éppígy tisztítom, ne várjuk meg míg beleszárad és beleragad a kicseppenő kávé, mossuk el gyakran!

A hűtőnek központi szerepe van a konyhában (meg egy család életében is.) Semmi sem nyújt lehangolóbb látványt, mint a több napja lejárt ételek tárolása, a romlott élelmiszerek, a koszos hűtőpolcok. Ezek tisztántartása, átnézése, napi szinten alap dolog.

Rendszeresen töröljük ki a hűtőt, továbbá mindig szortírozzuk ki a már lejárt termékeket. Ezek eddig apróbb teendők, nem hosszadalmas cselekvések, mégis már ennyi is sokat jelent a rend és a tisztaság szempontjából.

A sort a tűzhellyel folytatnám. Ennek tisztán tartása már a főzés után kezdődik, az odaszáradt szennyeződéseket később sokkal nehezebb eltüntetni.

A legtöbb felület megtisztításához nem kell drága holmikat, vagy erős vegyszereket megvásárolni, elég hozzá mindössze egy üveg ecet, citrom, szappanos langyos víz. Ha naponta megcsináljuk az apróbb lépéseket, nem kell egyben hosszú órákat eltölteni a konyhánk kitakarításával és rendbetételével. Természetesen a fent említett szempontokra a család többi tagjának is oda kell figyelnie, így fog működni minden hosszútávon.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!