Menü

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

Az egészséges, normális pulzus lehetővé teszi a szívnek, hogy megfelelően reagáljon a napi aktivitás, a fizikai megterhelés vagy a betegségek támasztotta kihívásokra. Az általánosan elfogadott nyugalmi pulzusszám felnőtteknél 60-100 ütés/perc közt mozog ugyan, de egy edzett sportolónál nyugalomban a 40-50 ütés/perc is normálisnak tekinthető.
- A pulzusszám természetesen folyamatosan változik, hiszen olyan tényezők befolyásolják, mint a fizikai aktivitás, a napszak, az életkor, az időjárás, a hormonális változások és a stressz. Ezeknek a változásoknak ugyanakkor egészséges működés esetében a normál tartományon belül kell végbemennie.

Bizonyos életmódbeli elemek hosszú távon segítenek normalizálni a magasabb pulzust és fejlesztik a szervezet azon képességét, hogy fizikai aktivitás és stressz során is fenntartsa az egészséges szívverést.

1. Rendszeres mozgás

A heti legalább 150 perc közepes kardioedzés és 2-3 súlyzós edzés a leghatékonyabb módja az általános egészség és rugalmasan alkalmazkodni képes szív-érrendszer fenntartásához.

2. Folyadékfogyasztás

Amikor a szervezet dehidrált állapotban van, a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy stabilan tartsa a vérkeringést. Ezért fontos a napi 2-2,5 liter folyadék – leginkább víz – fogyasztása.

3. Stimuláló szerek visszaszorítása

A koffein és a nikotin fenntartják a dehidráltság állapotát, tovább nehezítve a szív munkáját.

4. Alkoholfogyasztás limitálása

Az alkohol nemcsak dehidrált állapothoz vezethet, de mivel az alkohol maga egy toxin, ennek feldolgozása erősen megdolgoztatja a szervezetet.

5. Kiegyensúlyozott étrend

Megfelelő életmóddal lejjebb vihető a magas pulzus. A gyümölcsökben, zöldségekben, növényi fehérjékben, magvakban, hidegen sajtolt olajokban, zsírszegény sajtokban, halakban gazdag étrend segít fenntartani a szív egészségét is. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek a vérnyomás csökkentéséhez járulnak hozzá.

6. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A krónikus alváshiány nagy nyomást helyez a teljes szervezetre, így a szívre is. 7-9 óra, jó minőségű alvás minden felnőtt szervezet számára szükséges.

7. Egészséges testsúly fenntartása

Minden extra kiló további nyomást jelent a szerveknek, így a szívnek is, így megfelelő életmóddal ajánlott megszabadulni a túlsúlytól.

8. Stresszkezelés

A hosszútávon jelenlévő stressz és szorongás miatt a szívnek keményebb munkát kell végeznie, hogy fenntartsa a normális ritmust és véráramlást. Jó hatásúak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a mindfulness, a meditáció, a vizualizáció, vagy bármi más, ami segít levezetni a stresszt.

9. Pszichés, mentális egészség kialakítása

Akár egy trauma, gyász vagy valamilyen rendellenes mentális állapot képes megváltoztatni az agy kémiáját, ami tovább nehezíti a mindennapos kihívásokkal való megküzdést és az egészséges szívműködést.

10. Természetközeli élmények

Ugyancsak a stresszkezelésben van bizonyított hatása a szabadban töltött időnek, akár távol a várostól, akár csak egy parkban sétálunk, túrázunk.

Akinél többször tapasztalható a hirtelen magas pulzus, az nagy valószínűséggel orvoshoz fordul az ijedtség miatt, hiszen sokan tartanak a szívinfarktustól, szívritmuszavartól. Amennyiben kiderül, hogy nem kardiológiai oka van a jelenségnek, hanem például pszichés, nyilván más irányban kell elindulni a kezelésben.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.