Menü

Természetes vízhajtók nyomában

Vízhajtót akkor szoktak felírni az orvosok, ha valakinek túlságosan sok felesleges folyadék gyűlik fel a szervezetében. Nem kell azonban rögtön gyógyszerekért nyúlnunk, érdemes lehet természetes módszereket is kipróbálni.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű levelét világszerte használja a tradicionális orvoslás. A növény levele, gyökere és virágja is ehető, és sok benne a kálium . A leveléből készült kivonat kapszula és folyadék formájában is kapható: viszonylag gyorsan ható természetes vízhajtóként tartják számon.

Koriander

A koriander levelét és magját is használják különféle ételek, saláták fűszerezéséhez. Egy kutatás szerint a növény kivonata a gyógyszertárban kapható vízhajtókhoz hasonló hatású, valamint vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Édeskömény

Az édeskömény levele, magja és gumója is egyaránt ehető, íze pedig ánizsos jellegű. Egy 2014-ben készült kutatás szerint hatásos vízhajtó. Éppen ezért a kivonatának fogyasztását nem ajánlják terhes vagy szoptató nők számára.

Asztragálusz gyökér (csűdfű, baktövis)

Készülhet belőle tea, de levesek fűszerezésére is használható, illetve kapszula formájában is elérhető. Folyékony kivonata fokozza a vizelet kiválasztását, egyben segít megszabadulni a szervezetnek a felesleges nátriumtól.

Természetes vízhajtó és a fogyás

Nagyon sokan a természetes vízhajtókat annak érdekében fogyasztják, hogy a kilóktól megszabaduljanak. De fontos kiemelni, hogy orvosi felügyelet nélkül soha nem szabad drasztikus vízhajtó kúrába kezdeni, hiszen nagyon könnyen áteshetünk a ló túloldalára, aminek kiszáradás lehet a vége. Azonban, ha nincs ellenjavallat, vagyis nem áll fenn például vesebetegség esete, akkor napi egy-két csésze természetes vízhajtó hatású tea elfogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez és bizonyos esetekben a kilók csökkenéséhez is.

Noha a vízvesztés okozta súlycsökkenés igen jól mutat a mérlegen, ne feledkezzünk meg róla, hogy ez nem igazi fogyás, hiszen csak vizet veszítünk, nem pedig zsírt. Ugyanakkor a fent már említett különleges zöld teaféle, vagyis a matcha tea rendszeres fogyasztásával valóban érhetünk el igazi súlyvesztést, hiszen a vízhajtó hatása mellett a matcha tea gyorsítja az anyagcserét, méregtelenít, égeti a zsírt és még az állóképességet is javítja.

Sőt, lassan felszívódó alacsony koffeintartalmának hála, akár a kávénkat is lecserélhetjük rá, hiszen egész napos éberséget, koncentráltságot biztosít.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.