Menü

Prága látnivalói és nevezetességei

  • Dátum: 2023.02.18., 17:16
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Prága a cseh főváros egy 1,3 millió lakossal rendelkező, hangulatos város. Sok tekintetben Budapesthez hasonlítható, de annál valamivel kevesebb látnivalóval rendelkezik, viszont ezek kompaktabban, egymáshoz közelebb helyezkednek el, és Prága rendezettebb a magyar fővárosnál, valamint a belvárosi része is sokkal nagyobb. Az alábbi cikkben bemutatom Prága legfőbb látnivalóit, látványosságait és közlekedését.

Lőportorony

A lőportorony Prága óvárosának “bejárata”. A 65 méteres torony kapuként szolgál a királyi úthoz, amely az óvároson keresztül, a Károly hídon át a várba vezet. Eredetileg hegyi toronynak hívták, de mióta a 17. században lőporraktárnak használták, lőportoronynak nevezik. 1757-ben súlyosan megsérült, viszont 1857 és 1886 között újjáépítették. 1990-ben, Prága több más történelmi nevezetességeihez hasonlóan, a lőportornyot is renoválták, ma pedig már turisztikai látványosságként szolgál.

Vencel-tér

A Vencel-tér ellentétben a Lőportoronnyal az újváros “bejárata”. Névadója, Szent Vencel Csehország patrónus szentje. Lényegében véve a Vencel-tér egy üzletekkel, éttermekkel teli viszonylag sugárutas terület, amelynek a végén a Nemzeti Múzeum látható, másik végén pedig a belvárosi rész. Emellett pedig egy közlekedési csomópont is.

Orloj

Az Orloj az Óvárosi téren, a prágai városháza falán található hatalmas óramű. Az óra különlegessége, hogy minden órában a felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok, amely rengeteg turistát vonz. Az óra az idő mellett mutatja a Hold és a Nap állását is, amelyet persze kisebb kihívás leolvasni. Lényegében az óra a város szívét képezi, és a városba látogató turisták első útjai ide vezetnek.

Károly híd

Prága egyik fő látványosságának számít a Károly híd, az 516 méter hosszú, és 10 méter széles hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és (remélhetőleg kevés kísérteties alakkal) találkozhatunk. 1357 óta ez Prága első állandó hídja, amelyet ma már csak gyalogosok használnak. A Károly híd híres szobrainak többségét 1687 és 1714 között állították fel, de még 1928-ban is bővült új szoborral a híd. Ugyanakkor ma már nem feltétlenül az eredeti szobrok láthatók, mivel 1965 óta az összes szobrot másolatokra cserélik, és az eredetiket a cseh Nemzeti Múzeumban őrzik. Valamint itt található meg Nepomuki Szent János (mini) szobra, amelyet a mondák szerint, ha háromszor megérintünk, akkor szerencsénk lesz.

Prágai vár

A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és bőven egy félnapos elfoglaltságot jelent. A fantasztikus hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. Ráadásul a várnegyed nagy része ingyenes. Belépőjegyet a különböző épületek belső részeibe kell venni, amelyeknél egy felnőtt kombinált jegy 250 cseh korona, egy diákjegy pedig 125 Czk-ba kerül. A vár belseje a fő teremben lévő kiállítással, és az úgynevezett Arany utcával pedig jó ideig maradandó látvány lehet a turistáknak.

Vysehrad

Prága "másik" vára szintén megér egy sétát, vagy egy fél napot. Az eredeti várhoz képest a Vysehrad csendesebb, nyugodtabb hely, kevesebb turistával, és innen is remek kilátás nyílik a városra. A 10. században épített vár, melyben a 11-12. század folyamán a cseh királyok székeltek, a Moldva-folyó felett magasodó dombra épült. Érdekesség, hogy ez a rész Prága legrégebben alapított városrésze. A hely szellemét legjobban akkor lehet átérezni, ha végigjárjuk a Vysehradot körülvevő hatalmas, gyönyörű parkot, amely tavasszal a pompázó növények miatt még látványosabb.

Nemzeti Technikai Múzeum

A Prágai Nemzeti Technikai Múzeum az ország legnagyobb technikatörténeti múzeuma. A várhoz hasonlóan a múzeum szintén egy 4-5 órás programot jelent, amelyben hat szinten helyezkednek el különböző kiállítások, legyen az bányászat és ércek, háztartás, vagy éppen a filmezés technikai fejlődése. Valamint van egy nagyméretű kiállítóterem is, ahol csak a közlekedés kap szerepet. A normál, felnőtt belépőjegy 250 koronába kerül (kb. 4000 Ft). Diákként pedig mindössze 110 Czk-ért (1800 Ft) be tudunk jutni a múzeumba.

Közlekedés a városon belül

Autóval szinte “lehetetlen” parkolót találni még a fizetős zónákban is, valamint a cseh főváros forgalma elég jelentős, szóval a közlekedés már csak emiatt is stresszes. Emellett a legtöbb bevásárlóközpont parkolója is fizetős, így az autózás nagyon nem éri meg a városban. Viszont Prága európai szinten az egyik legkomplexebb villamos hálózattal rendelkezik, akár az éjszaka kellős közepén el lehet jutni a város egyik pontjáról a másikra 20 perc alatt. A metróvonalak pedig szintén segítik a közlekedést, ha például a város északi részét szeretnénk megnézni a “piros metró” a legjobb választás. Városon belül turistaként mindenképp villamossal vagy metróval érdemes közlekedni, amely napi (kb. 1800 Ft) vagy 72- órás jeggyel (kb. 5000 Ft) vehető igénybe.

Mivel juthatunk el Prágába?

Lényegében rengeteg módon eljuthatunk. Viszont a legnépszerűbb és legcélszerűbb eljutási módok a vonat, az autó, vagy pedig a repülőgép. Repülőgéppel viszonylag olcsón, körülbelül 15.000 forintért eljuthatunk Budapestről Prágába, viszont ennek nagy hátránya, hogy nagyon kötött az utazás, és csak heti kétszer indul repülőgép. Nem beszélve a repülőtérről történő beszenvedésről a városba.

Az autózás a három közül a legdrágább, – feltéve, ha nincs egy teljesen elektromos autónk – viszont egyértelmű előnye, hogy kötetlenebb, valamint a csomagokkal is könnyebb közlekedni, különösen ha többen megyünk. Viszont Prágán belül, vagy a szálláson érdemes hagyni az autót, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor egy P+R parkolóban, mert a városon belül szinte lehetetlen ingyenesen parkolni.

Egy 3-4 fős családnak vagy társaságnak költségek szempontjából a vonat a legjobb választás, ugyanis Budapestről kétóránként jár vonat Prágába, amellyel bő. 7 óra lehet eljutni egyik fővárosból a másikba, egy jegy pedig nagyjából 10.000 forintba kerül, ami sokkal olcsóbb, mint autóval menni. Kevesebb főnél pedig ez még inkább egyértelmű. Személyes tapasztalat, hogy ha vonattal akarunk menni, akkor egy “szűk” 16 órás útra érdemes készülni oda-vissza összesen, még Budapestről indulva is.Több mint 7 órát utazni nappal a vonaton pedig elég fárasztó és unalmas tud lenni, így mindenképp érdemes vinni valami elfoglaltságot az útra. Nem beszélve arról, hogy a felújítások rendszeresek a vasúti pálya különböző szakaszain, így késéssel is számolni kell.

Prága összességében egy letisztult és rendezett hely. A belvárosi rész, és a városban fellelhető nevezetességek bőven adnak 4-5 napra programot. A belvárosi rész hatalmas Budapesthez képest, a város viszont valamivel kisebb, szóval szinte tökéletes a távolságok szempontjából. Prágát ha van lehetőségünk, akkor mindenképp érdemes meglátogatni, ha pedig ott vagyunk, akkor a helyi söröket is érdemes kipróbálni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.