Menü

Segítsük az állatmenhelyeket!

  • Dátum: 2023.02.16., 08:00
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Régóta kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudnak tovább létezni, pedig munkájukra nagy szükség van!

Elképesztő méreteket ölt a kóbor állatok száma Magyarországon. A menhelyek megteltek, bajban vannak az állatvédők, segélykiáltásaikat kevesen hallják meg, a felelős állattartásról pedig számos gazdinak sajnos fogalma sincs.

Sok állatvédelmi szervezet nem jogosult az adó 1%-ára és nem kap más támogatást sem. Sokszor segítenek magánszemélyek és adományaikkal támogatják a menhelyek működését, azonban ez nem bizonyul elegendőnek, ezért próbáljuk ebben a cikkben felhívni a figyelmet a felelős állattartásra és lehetőségeikhez mérten az állatmenhelyek megsegítésére.

A menhelyek sok esetben csak a jóérzésű emberek adományaira számíthatnak, nekik köszönhetően tudják ellátni feladataikat napról napra.

Sajnos örökbefogadónak egyre kevesebben jelentkeznek, részben a mostanság megnövekvő költségek és elszegényedés miatt, részben, mert akik tudtak befogadni már megtették, s nem egy esetben ők azok, akik akár 2-3 kutyának is otthon biztosítanak.

Nem egy állatvédő ismerősöm saját erején és pénzén a saját otthonába menti a kóbor állatokat, legtöbbször feláldozva szabadidejüket, otthonukat, munkáikat. A jó hír azonban az, hogy bárki tud segíteni, amennyiben úgy dönt, hogy megteszi.

A menhelyek elfogadják az Önök támogatását, mely lehet: pénzadomány, örökbefogadás, ideiglenes befogadás, önkéntes munka, tárgyi adományok, élelmiszer, illetve az állatok fuvarozása.

Több menhely munkatársaival is beszélgettem a cikk írásakor, és mindenki azt mondta, hogy folyamatosan küzdeniük kell azért, hogy fenn tudjanak maradni. Sok menhely már létszámstopot is hirdetett.

El kell mondani, hogy az állatvédők nem adják örökbe mindenáron az állatokat, egyáltalán nem mindegy kinek adják át a kóborkutyusokat. Sok helyen szabály, hogy egy érdeklődőnek többször is találkoznia kell az állattal, hogy lehetőséget kapjon az örökbefogadásra és többféle feltételnek is meg kell felelnie.

A hazai menhelyeken nagyon sok feladatot önkéntesek látnak el, s ezt legtöbbször elhivatottságból, fizetés nélkül, lelkiismeretesen végzik. Támogassuk, segítsük őket! Nagy szükségük lenne ránk! A világhálón megtalálhatóak az állatotthonok címei, elérhetőségei, keressük őket bátran!

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.