Menü

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Három fiam van, s természetesen ők sem kivételek, nemrég a középsővel jártuk meg a fogorvost, de a nagynak is volt lyukas foga, sőt, a kétévesem is kezdi elbliccelni az alapos fogmosást. Kicsit megrágcsálja a fogkeféjét a jóízű gyermekfogkrémmel, s már szalad is tovább. A gyerekem, ha épp nem figyelek oda és nem állok a hátuk mögött, 20 másodperc alatt letudják a fogmosást (víz nélkül), de profik, mert arra ügyelnek, hogy a fogkeféjük nedves legyen, ha ellenőrzésre kerül a sor. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek már sokszor megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva, pedig már a tejfogaknál meg kell kezdeni az alapos fogmosás technikájának elsajátítását.

Miért fontos a fogmosás a 6-12 éves gyermekek számára?

A fogmosás a gyermekek nap rutinjának részét kell(ene), hogy képezze. Bár a tejfogak előbb-utóbb kihullanak, ápolásuk mégis fontos, hiszen egyrészt, ha már kisgyerekkorban nem tanulják meg a helyes fogmosást és nem válik napi rutinná, akkor az a későbbiekre jelentősen kihat.

A tejfogak is szuvasodhatnak, fájhatnak és idő előtt sor kerülhet az eltávolításukra, amely gyermekeinknek nem egy kellemes élmény, arról nem is beszélve, hogy a tejfogak idő előtti elvesztése a többi fog torlódásához vezethet.

A fogmosásnak reggel felkelés után és este lefekvés előtt meg kell történnie, ebben a korban még szülői felügyelettel.

A fogmosást az életkornak megfelelő fogkefével kell végezni, később gyermekünk kipróbálhatja az elektromos fogkefét is. A fogtisztításhoz borsónyi mennyiségű fogkrémre van szükség és legalább arra, hogy két percen keresztül mossa a fogait.

Az ajánlott fluorid tartalom 1350 ppm és 1500 ppm között ajánlott!

A fogmosás után a gyermek nem nyelje le, hanem köpje ki a fogkrémet.

Szükség szerint használhatnak gyermekeknek való szájvizet, ma már sokféle termék van piacon.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, így mutatunk nekik példát. Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül el lehet vinni a gyermeket.

Valószínűleg a gyerekeket nem egyszerű rávenni az alapos és helyes fogmosásra, de a cél az, hogy elsajátítsa a megfelelő fogápolási technikákat és ebben a szülőknek fontos következetesnek lenniük. Amennyiben a gyermekünk így is nehezen teljesíti az elvárt fogmosási rituálét, emlékeztessük bátran arra, hogy milyen negatív következményekkel járhat az elhanyagolt fogápolás.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.