Menü

Miért alszunk el nehezen?

Sajnos sokan küzdenek az elalvással éjszaka, aminek több oka is lehet, ráadásul nem könnyíti meg a helyzetet az, hogy általában egy öngerjesztő folyamatról van szó. Forgolódunk, nem jön álom a szemünkre, pedig egész nap talpon voltunk. Minél többet forgolódunk, annál kevesebb időnk marad pihenni reggelig, aminek a gondolata csak még inkább frusztrálttá tesz és ettől még kevésbé érezzük magunkat álmosnak. Ha ismerős ez a szituáció, akkor érdemes lehet néhány dolgon változtatni, ami segíthet az elalvásban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyen egy kialakult rutinunk elalvás előtt. Ezzel egyrészt már előre ráhangolhatjuk a testünket a pihenésre, másrészt ezzel az alvás minősége is javulhat. Nem jó, ha egyből munka után dőlünk be az ágyba, hiszen az agyunk még pörög, nem álltunk át a pihenésre. Az sem jó, ha lefekvés előtt végzünk testmozgást, hiszen attól épp felélénkülünk.

Tartsuk be, hogy lefekvés előtt legalább 6 órával már nem fogyasztunk semmilyen koffein tartalmú italt. Ide tartozik a kávé, az energiaitalok, de még a szénsavas üdítők is. Van, aki kevésbé érzékeny a koffeinre, de van, aki még órákkal utána sem érzi magát fáradtnak, így érdemes legkésőbb kora délutánra időzíteni a koffeinfogyasztást. Ne feledkezzünk meg róla, hogy egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint, például néhány fájdalomcsillapító és nátha elleni gyógyszer.

Bár az alkohol fogyasztása általában nem nehezíti meg az elalvást, mégsem ajánlott lefekvés előtt inni alkoholtartalmú italt, mivel rontja az alvás minőségét, ami miatt forgolódhatunk és felébredhetünk többször is. Általánosságban elmondható, hogy érdemes elalvás előtt legalább 3 órával már nem érdemes alkoholt fogyasztani.

Segíthet az is, ha a hálószobánkat is az alvásra hangoljunk. Ezalatt azt értjük, hogy lehetőleg legyen kikapcsolva minden elektronikai eszköz, sőt, az a legjobb, ha a hálószobában egyáltalán nincs semmilyen elektronika. A hőmérséklet ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg, a legjobb az, ha kellemes, hűvös a levegő. Próbáljuk kiiktatni a zavaró fényeket és hangokat is, sötétítsünk be, csukjuk be az ablakokat. Ha még ennél is többet szeretnénk tenni a nyugodt légkörért, használhatunk különböző, nyugtató és elalvást segítő illóolajokat, mint például a levendula vagy a szantálfa.

Ha végképp nem sikerül elaludnunk, akkor a forgolódás helyett többet segíthet az, ha inkább felkelünk és valamilyen relaxáló tevékenységet végzünk addig, amíg nem érezzük, hogy álmosak vagyunk. Ilyen lehet az olvasás, felnőtt színezők használata vagy épp nyugtató zene hallgatása.

Fontos, hogy az alvás megfelelő minőségű és mennyiségű legyen, hiszen hosszú távon a kialvatlanság nem csak fáradtsághoz, frusztráltsághoz és dekoncentráltsághoz vezethet, hanem akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.