Menü

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és kezelése

A hasnyálmirigy gyulladásának számos kiváltó oka lehet, melyek hatására az ott termelődő emésztőenzimek már a mirigyen belül aktiválódnak, és károsítják a sejteket. Az erre a károsodásra kialakult gyulladásos reakciót nevezzük hasnyálmirigy-gyulladásnak. Jellemző tünete az övszerű hasi fájdalom és a hasnyálmirigy-enzimek szintjének megemelkedése a vérben.

Súlyossága változó, az enyhe, spontán szűnőtől a sebészeti beavatkozást és intenzív osztályos megfigyelést szükségessé tevőig. Súlyos esetekben a hasnyálmirigy működése a gyulladás lezajlása után is károsodott maradhat.

Tünetek
• hasfájás
• sárgaság
• hányás
• bélgázképződés
• hányinger
• hőemelkedés
• fájdalom a köldök magasságában
• övszerű fájdalom a köldök magasságában
• hasfeszülés
• sokkos állapot

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás előfordulása és okai

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás előfordulási gyakorisága országonként, népcsoportonként eltérő lehet. Leggyakoribb kiváltó okai olyan tényezők, amelyek gátolják a hasnyál kiürülését, vagy lehetővé teszik az enzimek aktiválódását már a hasnyálmirigyen belül, és kilépését a sejtek közé a hasnyálmirigy-vezetékből. Normál körülmények között az emésztőenzimek ugyanis előenzim (proenzim) formájában termelődnek, és csak a bélbe érve aktiválódnak. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás gyakori kiváltó okai az alábbiak:

Epekövesség: az apró epekövek a veszélyesek, mert azok elindulhatnak az epehólyagból az epevezetéken át. Az epevezeték és a fő hasnyálmirigy-vezeték (Wirsung-vezeték, ductus Wirsungianus) általában közös szájadékkal nyílik a patkóbélbe. Ha az epekő itt elakad, meggátolja a hasnyál ürülését. A Wirsung-vezeték átmeneti elzáródása is már gyulladás kialakulásához vezethet. Már egészen apró, ultrahanggal biztonsággal nem látható epekövek is okozhatnak panaszt.

Alkoholfogyasztás: az alkoholizmus inkább idült hasnyálmirigy-gyulladást okoz, melynek lehetnek heveny fellángolásai. Akut megbetegedést rendszerint nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása okoz, gyakran zsíros étkezéssel együtt (pl. lakodalom).

Magas trigliceridszint: a triglicerid a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár. Kissé magasabb éhomi értékek mellett zsírdús étkezés okozhat jelentős étkezés utáni trigliceridszint emelkedést. Az alkoholfogyasztás arra hajlamos személyekben gátolhatja a trigliceridek vérből való eltávolítását, így emelheti vérszintjüket.

A Wirsung-vezeték patkóbélbe szájazásának (Oddi sphincter) rendellenességei: a beszájadzás veleszületett vagy szerzett szűkülete gátolhatja a hasnyál kiürülését.

Tompa hasi sérülés: a sérülés roncsolhatja a hasnyálmirigy állományát, illetve lehetővé teszi, hogy a hasnyál a vezetékből a hasnyálmirigy állományába kerüljön. Ez ritkán nagy hasi műtétek kapcsán is kialakulhat.

Gyógyszerek: egyes gyógyszerek szedésekor ritka mellékhatásként kialakulhat hasnyálmirigy-gyulladás (pl.: egyes rákellenes szerek, anti HIV gyógyszerek).

Epeútfestés után: az endoszkóppal végzett epeútfestés (endoscopos retrograd cholecystopancreatographia - ERCP) során a hasnyálmirigy-vezeték átmeneti elzárása okozhat hasnyálmirigy-gyulladást. Ez ritka, általában enyhe, magától szűnő mellékhatás. A beavatkozást egyébként gyakran használják záró epeútkő eltávolítására is.

A hasnyálmirigy-gyulladás ritka okai közé tartoznak egyes autoimmun betegségek, a magas vér kálciumszint (pl. mellékpajzsmirigy-betegségekben), a hasnyálmirigy fejlődési rendellenességei, a hasnyálmirigyrák, a mucoviscidosis és vírusfertőzések.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.