Menü

Veszélyesek a téli sportok?

A téli sportok szépségeit nem lehet vitatni. Van, aki kifejezetten várja a téli hónapokat, mások ilyenkor inkább bekuckóznak és legszívesebben téli álmot aludnának májusig. Aki szeret szabadban sportolni nekik jó, hír, hogy télen sem kell lemondani a mozgás öröméről, csak óvatosabban, körültekintőbben kell mozogni, hiszen nem szeretnénk a hosszú tél utáni friss tavaszi időt máris sérülés miatti kényszerpihenővel kezdeni.

Régóta népszerű téli sport a síelés, hogy a szánkózásról, korcsolyázásról ne is beszéljünk! Ezek olyan dinamikus sporttevékenységek, amelyek szinte az összes izomcsoportunkat megdolgoztatják, ugyanakkor nem veszélytelenek.

Aki síel és/vagy snowboardozik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek balesetveszélyes sportok, hiszen egy fejsérülés akár halálos kimenetelű is lehet, ezért a téli sportokat nagy körültekintéssel kell űznünk, a sebességet pedig (például egy-egy lesiklásnál) kellően kell megválasztani.

Gyakoriak a térdsérülések, melyek fájdalmasak és olykor műtétet is igényelnek. Mindenképp mérlegelni kell, hogy az ilyen sportbalesetekből való felépülés hónapokat, sőt esetekben akár egy évet is igénybe vehet.

A korcsolyázásnál a sebesség a rizikófaktor, sajnos gyakoriak a töréses sérülések, ezért aki téli sportokra adja a fejét, bizony néhány biztonsági óvintézkedést végig kell gondolnia.

mindig melegítsünk be rendesen!
maradjunk a kijelölt pályán, útvonalon.
síelésnél kerüljük az olyan helyeket, ahol lavinaveszély van
téli terepfutások alkalmával terepcipőt használjunk
esti futásoknál ellenőrizzük fényforrásaink, fejlámpáink működését, legyen nálunk pótelem.
tartsunk pihenőt
használjunk arcunkra csősálat, mely nem engedi, hogy a hideg levegő egyből a tüdőnkbe jusson.
jeges, ónos időben maradjunk otthon és tartsunk pihenőnapot, vagy menjünk terembe edzeni, esetleg tornázzunk otthon.
hasznos és praktikus kiegészítői a téli mozgásnak a különböző melegítő zselék és krémek.

Téli sportolás alkalmával nem lehet elégszer kihangsúlyozni a megfelelő védőöltözetet, mely réteges ruházatot jelent: meleg aláöltözőket, kesztyűt, sálat, sapkát, ám a túlöltözést is feltétlen kerülni kell, s ügyeljünk arra, hogy orron át vegyük a levegőt, a sport befejeztével pedig mielőbb vegyünk meleg fürdőt, igyunk forró teát, levest és végezzünk nyújtógyakorlatokat. sérülésmentes téli sportolást kívánok!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.