Menü

Miért leszünk libabőrösek?

A libabőr minden ember számára ismerős, hiszen egy akaratlan reakció testünk részéről, de vajon miért is alakul ki ez?

A libabőr, orvosi nevén cutis anserina, egy ingerre érkező reakció, mely a szimpatikus idegrendszerünktől indul és hideg, vagy bizonyos intenzív érzelmek hatására alakul ki. Legfőképpen a karon jelenik meg, de előfordul a lábszárakon, fenéken, vagy a nyakon is. Ez a jelenség tulajdonképpen a bőr alatt húzódó apró izmok összehúzódása, ami a szőrtüszők kiemelkedését okozza.

Funkcionalitását az evolúció során már elvesztette, mivel régebben arra szolgált, hogy a szőr kiemelése félelmetesebbé tette egy harc közben az embert. Ez valami hasonló dolog, mint amikor a kutyák felborzolják a szőrüket, ha veszélyben érzik magukat. Emellett hőtároló szerepe is volt, mivel az izmok munkájával a szigetelő faggyú réteg kiürült, ami a hideg ellen is védte az illetőt. Ezeknek már nincs jelentősége, hiszen nem kell megküzdenünk őskori lényekkel táplálékszerzés reményében és most már hideg ellen is ruházkodással védekezünk.

A negatív stressz, a félelem és a veszély is lehet ránk ilyen hatással. Libabőr nem csak negatív érzésekkel, vagy érzelmekkel párosul, hanem akkor is kialakulhat, ha valamilyen pozitív élmény ér bennünket. Biztosan ismeri mindenki azt az érzést, amikor meghall egy bizonyos zenét és ez olyan boldogságot, élvezetet nyújt, hogy futkos rajtunk a hideg. Erre pedig érdekes módon nem mindenki képes, csupán az emberiség nagyjából kétharmada és abszolút agyban dől el. Ki tud libabőrös lenni, azoknak több idegrost kapcsolja össze a hallást ingerfelvevő részét az érzelem-monitorozásért felelős agyi résszel. Ennek magasabb fokozata, amikor már nem csak így reagál a bőrünk, hanem képes a kar is bizseregni.

Az érzelmi intelligenciával is összefüggéseket találtak, mivel aki ki meri nyilvánítani érzelmeit, képes átadni magát az érzéseinek, nagyon eséllyel képesek libabőrösödni. Sőt, ez egyfajta rezgés érzékelés is lehet, mert vannak emberek, akik képesek ráhangolódni a mások által átélt érzésekre, ez pedig magával hozhatja a mi kis reakciónkat is. Nemrégiben kutatások irányultak arra is, hogy vannak emberek, akik képesek szándékosan is előidézni a jelenséget testükön, akár egy bizonyos izom megfeszítésével, vagy elég csak arra gondolniuk, hogy milyen a libabőrös érzés és már futkos is végig a hideg rajtuk. Bár még nem tudják, hogy ezt mi okozza pontosan, de egy biztos, hogy egy, az átlagostól eltérő agyi működés áll a hátterében.

Lehet ennek egészségügyi oka is, mert ha a szervezetben felszaporodik a keratin, akkor annak „mellékhatása” a karok állandó libabőrözése, ami valójában ártalmatlan, de orvosolható a probléma egy szappanmentes tusfürdő és sok testápoló használatával. Fellángolás esetén érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki egy szteroid tartalmú krémmel is kezelni tudja a gondot.

A libabőr egy reakció a testünk részéről, ha fázunk, vagy olyan inger ér minket, amire az agyunk csak úgy tud válaszolni, hogy fizikai megjelenést is ad ennek.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.