Menü

Súlyos betegségeket jelezhet a nyakad

Kevesen tudják, de a nyakunk sok titkot elárulhat egészségi állapotunkról, ha tudjuk, milyen jeleket kell keresnünk. A csomók és dudorok, az erekben bekövetkezett változások, és minden, ami szokatlan, új, vagy furcsa a nyakon, az a test jelzése, mely akár komoly betegségről is árulkodhat.

Ha furcsa dudort, csomót, vagy egyéb elváltozást veszünk észre nyakunkon, nem szabad semmibe venni: a legjobb, amit tehetünk, hogy minél előbb megmutatjuk orvosunknak.

1. Látható csomó a nyak alján

A pajzsmirigy csomók túlnyomó többsége jóindulatú daganat, de a nagyon nagyok befolyásolhatják a nyelést, légúti nyomó érzést okozhatnak, és megnehezítik a légzést is. Ha ezek közül bármelyik tünet jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

2. Duzzadó véna

Egy duzzadó véna úgy néz ki, mintha egy hosszú kötél húzódna a nyak egyik oldalán. Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy nyaki vénás fájdalom lép fel. Ennek oka lehet szívelégtelenség, pulmonális hipertónia, fertőzés vagy szívbillentyűszűkület. A pulmonális hipertónia egy tünetegyüttes megnevezése, mely esetenként akut életveszélyt is jelenthet, és azonnali beavatkozást igényel.

Az ereknek nem szabadna jól kivehetően látszaniuk a nyakon. Ha a nyaki véna puffadt, feszül, az vena cava szindrómára utalhat. Ha ehhez duzzanat társul a mellkas felső részén, akkor a felduzzadt erek jobb oldali szívelégtelenséget jelezhetnek, mivel a vér visszafolyik az erekbe.

3. Széles nyak

Amennyiben a nyak igen széles – férfiak esetében több mint 43 centiméter, nők esetében pedig szélesebb, mint 40 centiméter – akkor nagyobb az alvási apnoe kialakulásának kockázata. Ennek a betegségnek az egyik tünete a horkolás, a másik pedig a fáradékonyság. Ha alvás után úgy ébredünk, mintha semmit sem aludtunk volna, és az álmosság nap közben sem múlik el, ráadásul nyakunk rövid, és vastag, akkor valószínűleg alvási apnoenk van.

Akinek vastag a nyaka, érdemes rákérdeznie annál, akivel együtt alszik, hogy szokott-e horkolni. Ha a válasz igen, érdemes orvoshoz menni és utánajárni a dolognak. Az alvásterápiás maszkok és készülékek – úgynevezett CPAP készülékek – igen jó eredménnyel megszüntethetik a horkolást, de ha ez nem sikerül, műtéti úton is gyógyítható a betegség.

4. Duzzadt nyirokcsomó a nyakon az állkapocs alatt

Az állkapocs alatti, nyakon megjelenő duzzanat humán papillomavírusra (HPV) enged következtetni. Ez a vírus rendkívül gyakori, bár, mivel a legtöbb ember tünet nélkül kigyógyul belőle, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek voltak. Azok, akiknél megmarad, duzzanatot vehetnek észre a nyakukon. A HPV-típusok nagyon sokfélék, a magas rizikófaktorba tartozók között szerepel a méhnyakrák is, épp ezért nem szabad félvállról vennünk, ha az említett tünet jelentkezik nálunk.

A HPV-vírussal kapcsolatos szájrák a becslések szerint 225% -kal nőtt az előző évtizedekben. A szájrák első tünete is lehet a nyakon lévő, állkapocs alatti daganat. Ez általában nem jár fájdalommal.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.