Alattomos cukorforrások
- Dátum: 2022.11.23., 03:47
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukor, diéta, egészség, étkezés, joghurt, ketchup, szervezet, tej, tészta, zabkása, zsír
A túlzott cukorfogyasztás nem csupán a vásárlók hibája, a gyártók a jobb íz érdekében képesek cukrot keverni bármibe, nem csupán a nyilvánvalóan cukros, édes életekbe. Valószínűleg te is sokkal több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád. Megmutatjuk, miben lehet cukor, ami elsőre eszedbe se jutna.
1. Joghurt
A joghurt egészséges ételként van definiálva, éppen ezért nem is gondolnád, de 250 gramm gyümölcsjoghurtban annyi cukor is lehet, akár egy vaníliafagyiban, ami 28 gramm, vagyis kb. 6 teáskanál.
Tipp: Sima joghurtot vegyél a boltban és te magad keverd össze gyümölccsel. Fontos, hogy még a natúr joghurt esetében is olvasd el az összetevőket, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon a termék.
2. Tésztaszósz
Egy igazán aljas dolog, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a sós-borsos tésztaszószokba cukrot kevernek? De sajnos igaz, egyetlen bögre szószban akár 15 gramm cukor is előfordulhat.
Tipp: Nem minden márka egyforma, mindenképpen olvasd el a címkén, mi van az adott szószban és olyat keress, ami adagonként 1 gramm cukornál kevesebbet tartalmaz. De a legjobb, ha otthon, magadnak készíted friss alapanyagokból a szószt.
3. Instant zabkása
A zabkása az egyik legnépszerűbb és legjobb egészséges reggeli, ez nem kétség. Az instant változatokban azonban az egészséges hozzávalókon kívül található egy kártékony összetevő, a cukor, és nem is kis mennyiségben.
Tipp: A zabpehely elkészítése nem kíván hatalmas főzőtudományt és elképesztően gyorsan megvan. Vásárolj natúr zabpelyhet, öntsd fel tejjel vagy vízzel, mikrózd 1 percig és ízesítsd kedved szerint: gyümölcs, fahéj, magvak, amit csak szeretnél.
4. Szárított marhahús
Számunkra is érthetetlen, de igen, a szárított marhahúshoz is adhatnak cukrot, ami egyébként egy magas fehérjetartalmú rágcsálnivaló lehet, de a cukor miatt hamar megéhezhetsz a nasi után. 30 gramm szárított marhahús akár 2,5 gramm cukrot is magáénak tudhat.
Tipp: A paprikás változatok általában kevesebb, míg az édes és csípős ízesítésűek több cukrot tartalmaznak. Ha bizonytalan vagy, olvasd el a címkét.
5. Édesített tejek
A szója és a mandula alapvetően nem tartalmaz cukrot, akkor hogyan kerül a belőle készült alternatív tej minden bögréjébe 7 gramm cukor? A válasz egyszerű, a gyártók teszik bele, hogy jobb ízt biztosítsanak ezeknek a termékeknek (így a rizstejnek, kesudiótejnek, kókusztejnek is).
Tipp: Néhány gyártónál létezik a cukrozatlan változat is, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, válaszd ezt, illetve készítsd magadnak házilag az alternatív tejeket, ha biztosra szeretnél menni.
6.Ketchup
Elég abszurdnak tűnhet, hogy a sült krumplid és hamburgered cukorral locsold meg, nemde? Pedig a ketchuppal pontosan ezt csinálod, minden evőkanállal egy teáskanálnyi cukrot adsz a szervezetednek.
Cseréld le a ketchupot friss salsa szószra. A második lehetőség, hogy light, alacsony cukortartalmú változatot vásárolsz kedvenc paradicsomos szószodból.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?