Menü

Lábgomba, a rémek réme

Nem szeretünk róla beszélni, szégyelljük, még az orvosnak se szívesen valljuk be, ha viszket a lábunk, pedig a lábgomba egy elterjedt betegség, emellett, ha időben elcsípjük, hamar gyógyulhatunk is.

Ezt a fajta kellemetlen elváltozást leggyakrabban egy Trichophyton rubrum nevű gombafaj okozza, mely megtelepedhet a talpon, vagy a lábujjak között is, de előfordul, hogy mindkét helyen egyszerre. Szűnni nem akaró viszketés, bőrpír, sebesedés, hámlás, hólyagok és égő érzés is lehetnek a tünetei. A gombásodás egyik legjobb szó szerinti melegágya a lábujjak közti, meleg, nedves, szellőzés mentes környezet, innen pedig csak egy pár milliméterre van a körmünk, ami alá befészkelődhet és csak hosszadalmas kezeléssel szabadulhatunk meg tőle. Többnyire azoknál az embereknél alakul ki nagyobb eséllyel, akik gumicsizmában dolgoznak, sokat sportolnak és beleizzad a lábuk a cipőbe, vagy sok időt töltenek uszodai vízben.

Egy gombával fertőzött láb zokni és cipő viselése nélkül, vagyis mezítláb minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagynak maguk után, amivel átadják a következő mezítlábas embernek a fertőzést. Bizonyos immunhiányos állapotokban sokkal nagyobb az esély arra, hogy szervezetünket megtalálják ezek a gombák, melyek később sokkal nehezebben kezelhetőek.

Mit tehetünk a megfertőződés ellen?

Először is mindig vegyünk papucsot az uszodákban, ha nem otthon vagy az utcán vagyunk. Rendszeresen fertőtlenítsük a törölközőket, fürdőszoba szőnyegeket, a zuhanyzót és kádat, valamint a cipőinkre is figyeljünk oda, már kapható sokféle speciális, cipőfertőtlenítő spray. Próbáljunk meg a lehető legtöbb pamutot tartalmazó zoknit viselni, és ha izzadásra hajlamos a lábunk, szerezzünk be lábdezodort, és amikor lehetőségünk van rá, hordjunk nyitott cipőket, hogy szellőzhessen a bőrünk.

Mit csináljunk, ha mégis elkaptuk?

Azon kívül, hogy a fent említett javaslatokra szentírásként tekintünk ez ügyben, nehogy mást is megfertőzzünk, menjünk bőrgyógyászhoz, aki az erre való helyes kezeléshez irányt mutat. Gyógyszertárakban kapható készítményekkel, kenőcsökkel kezelhetjük már a kezdeti szakaszban is. Házi praktikák közül kipróbálhatjuk például, hogy almaecettel kevert vízben naponta kétszer 15 percet áztatjuk lábunkat.

Az ecet elpusztítja a gombát, hűsíti a viszketést. Szuper és kellemes illatú csodaszer még a levendula- és a teafa olaj. Mindkettő fertőtlenítő és nyugtató hatással bír, de használjuk egyiket sem töményen, hanem hígítsuk fel vízzel, majd vattapamaccsal törölgessük át az érintett területet. Mindig mossunk kezet ezek után, nehogy a gomba máshova is eljusson.

Nem kell megijedni, ha gombás fertőzés üti fel fejét talpunkon, gyors kezeléssel és egy kis odafigyeléssel hamar búcsút inthetünk a viszketésnek, de ehhez az kell, hogy mindig ügyeljünk oda a higiéniára és vegyük észre az intő jeleket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.