Menü

A vásárlásfüggőség tünetei, avagy milyen az, aki boltkóros

A vásárlás a mindennapi életünk része, de vannak, akiknek ez nem a napi vagy heti, rutinszerű beszerző körutat jelenti, hanem ennél sokkal többet: függőséget. Ők nem tudják elképzelni a napjaikat vásárlás nélkül, ami szenvedélybetegség, s amivel ártanak saját maguknak és a környezetüknek.

A vásárlásfüggőség is olyan, mint az alkohol-, a gyógyszer- vagy a drogfüggőség, csak ez kényszeres vásárlást jelent. Sajnos komolyan kell venni, mert a vásárlásfüggőség tönkre teheti családok életét is és ezzel komoly bajt okozhat. A szakemberek kétféle módját különböztetik meg a szenvedélybetegségeknek. Az egyik a szerfüggőség, mint az alkohol, drog és egyéb, tudatmódosító szerektől való függőség, a másik pedig a viselkedésfüggőség.

Ide sorolható a szerencsejáték-függőség, a különféle táplálkozási zavarok, a szexfüggőség, a munkamánia és a vásárlásfüggőség is.

A vásárlásfüggőnek a shoppingolás iránti kényszer jelenti a függőséget, s érdekes, hogy őket nem a megvásárolt termék teszi boldoggá, hiszen ez másnapra már unalmassá válik, feledésbe kerül, hanem a folyamat, amit éreznek a vásárlások alkalmával. Boldoggá teszi őket, ám másnap „újabb adag” kell ebből az érzésből.

A függő attól függő, hogy nem tud nemet mondani, ez pedig a boltkór esetében komoly adósságot, hiteltartozást is jelenthet, mely a családi kasszát igencsak megterheli.

Gyakran fellép a tagadó magatartás, a titkolózás, ezzel pedig egy ördögi körbe kerülhet az illető.

Ha kölcsönkér, pénzt vesz el innen-onnan, vagy hitelhez folyamodik, akkor már komoly problémával állunk szemben, mely kezelést igényel.

A vásárlás lehet személyes, vagy online, a lényeg nem a megvásárolt termék, hanem a folyamat, a tevékenység, a tudat, s mivel az online vásárlás ma virágkorát éli, bizony könnyű belecsúszni ezekbe az élethelyzetekbe. Az online vásárlás könnyebben alakít ki függőséget, hiszen kényelmesen, gyorsan, könnyen végbe mehet.

Vásárlásfüggőségről beszélünk, amikor a hangsúly nem a megvásárolt termékeken – cipőn, ruházaton, kozmetikumokon, lakberendezési tárgyakon …stb. van - hanem maga a vásárlás folyamata az, ami számít.

Melyek a vásárlásfüggőség tünetei?

Egyszerűen megfogalmazva, amikor kényszeres shoppingolási vágyat érzünk, s nem tudunk nemet mondani a pénzköltésre, kontrollálatlanul vásárlunk, sokat és sokszor költünk, s a vásárlás jellemzően nem valós szükségletek kielégítéséről szól, hanem öncélú.

Ekkor viselkedészavar áll fent, s vásárlásfüggőségről beszélhetünk.

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük magunkon, vagy családtagjainkon, s ez a függőség hosszú távon fennáll, kihat az emberi kapcsolatokra, akkor keressünk fel szakembert, aki segít szembenézni az okokkal (lelki trauma, boldogtalanság, magány), és csökkenti a vásárlási kényszert. A vásárlásfüggőség kezelése pszichoterápiával történik, ami szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészülhet ki.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.