Menü

A fehérjehiány tünetei

Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).

Annak, ha a fehérje nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, több jele is van.

A fehérjehiány egyik leggyakoribb jele a duzzadás vagy ödéma, mely különösen a has, a lábak, talpak és kezek táján jelentkezik. Ennek lehetséges magyarázata az, hogy a fehérjék, melyek a vérben keringenek – így például az albumin – segítenek megtartani a folyadékot a szövetekben. Több dolog is okozhat viszont ödémát, ezért fontos orvossal konzultálni, ha duzzadást észlelünk.

Agyunk a neurotranszmitter nevű vegyi anyagokat használja a sejtek közötti információ továbbítására. Ezek többsége aminosavakból áll, amelyek a fehérjék építőkövei. Vagyis a fehérjehiány azt jelentheti, hogy a szervezet nem tud elég neurotranszmittert előállítani, s ez megváltoztatja az agy működését. A dopamin és a szerotonin alacsony szintje mellett depressziósnak és túlságosan agresszívnak érezhetjük magunkat.

Haj, köröm, bőr problémák ugyancsak fehérjéből épülnek fel, így elasztinból, kollagénből, keratinból. Ha a test nem tudja előállítani ezeket, a haj törékeny és elvékonyodó lehet, a bőr száraz és hámló, a körmökön mély barázdák figyelhetők meg.

Gyengeség és kimerültség: kutatások szerint elég egy hét, amikor nem eszünk elég fehérjét, s máris érintettek lesznek az izmok, amelyek a tartásért, mozgásért felelősek, különösen 55 éves kor felett. S idővel a fehérjehiány izomvesztést okoz, amely az erő csökkenését hozza magával és nehezebben tudjuk megtartani egyensúlyunkat. Az anyagcsere lassul. Mindez vérszegénységhez is vezethet, amennyiben a sejtek nem jutnak elég oxigénhez – s máris kialakul a nehezen tolerálható fáradtság, kimerültség.

Az éhség a fehérjehiány talán egyik legnyilvánvalóbb jele is lehet. A fehérje ugyanis feltölt, egyike a kalóriaforrásainknak, a szénhidrátok és zsírok mellett. Amennyiben azt érezzük, hogy túl gyakran vágyunk enni, valószínűleg kevés fehérjét fogyasztunk.

Lassan gyógyuló sebek! Nos, a fehérjehiány ilyen problémát is kiválthat.

Betegek leszünk vagy azok is maradunk: a vérünkben levő aminosavak segítenek az immunrendszernek antitesteket előállítani, amelyek aktiválják a fehér vérsejteket, hogy harcoljanak a vírusok, baktériumok és méreganyagok ellen. Szükségünk van fehérjére az emésztéshez és egyéb tápanyagok felszívásához, amelyek egészségesen tartanak bennünket.

Fogyasszatok kellő mennyiségű fehérjéket bátran. Téveszme, hogy a fehérjéktől betegek lesztek, épp ellenkezőleg.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani