Menü

Mitől szédülünk el, ha felállunk

Amikor hirtelen felállunk ülő helyzetből és elszédülünk, ortosztatikus hipotóniának nevezik. Ilyenkor elsötétül a kép, egyensúlyvesztés is történhet, esetleg ájulás. Tulajdonképpen ez egy pillanatnyi keringési elégtelenség, ami a hirtelen vérnyomásesés következtében alakul ki.

Amikor fekvésből vagy ülésből hirtelen felállunk, akkor a testünkben a vér az alsó végtagokba áramlik, így pedig kevesebb jut a szívhez, ahol ennek következtében csökken a vérnyomás. Az ott lévő erek sejtfalában található nyomásreceptorok érzékelik ezt és jelet küldenek az agynak, hogy gyorsítsa a szívverést. Ha ez a folyamat valahol akadályozott, ortosztatikus hipertónia lép fel, azaz a jól ismert szédülés, elsötétülés és egyensúlyvesztés.

Általában semmilyen komoly problémára nem utal, ha néha előfordul, ráadásul, ha a 65 év felettiek korosztályába tartozunk, valószínűleg a korral járó alacsony vérnyomás miatt tapasztaljuk. Azonban, ha krónikussá válik, túl gyakran fordul elő, esetleg fiatalabb korosztályból valóként tapasztaljuk rendszeresen, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis, ha nem indokolt esetekben is előfordul, akár komolyabb betegséget is jelezhet.

Az indokolt esetek alatt értjük azokat a természetes állapotokat, amikor tudjuk, mi okozza. Például, ha egy kiadósabb étkezés és hosszabb ideig tartó ülés után hirtelen felállunk, nem meglepő, ha egy kicsit elszédülünk, hiszen ilyenkor a vérnyomásunk természetes módon alacsony. Az sem meglepő tünet, ha valakinél már megállapították, hogy alacsony a vérnyomása és előfordulhat ortosztatikus hipotónia.

Ha krónikussá válik, mindenképp javasolt egy szakember véleménye, mivel olyan betegségeket is jelezhet a hirtelen szédülés. mint például hormonzavar, szívelégtelenség, gyógyszer-mellékhatás, cukorbetegség vagy idegi problémák.

A hormonális zavarok közül a pajzsmirigybetegségek, a mellékvese-elégtelenség és a hipoglikémia okozhat ilyen tüneteket. Bár ritka, de ha idegrendszeri probléma áll a háttérben, akkor a Parkinson-kór vagy akár a Lewy-testes demencia is felelős lehet. A leggyakoribb okok között a szívproblémák szerepelnek, mint például az alacsony szívverés, a szívbillentyű-betegségek vagy a szívelégtelenség.

Azért is veszélyes az ortosztatikus hipotónia, mivel ilyenkor fennáll az ájulás veszélye, ami komolyabb sérülést is eredményezhet, különösen, ha 65 év feletti vagy csontritkulásban szenvedő az illető.

Az ortosztatikus hipotónia akkor is nagyobb eséllyel fordul elő, ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy hosszabb ideig ágyhoz kötött.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.