Menü

A legjobb cukormentes desszertek 4 hozzávalóból

Fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség miatt sokaknak le kell mondaniuk az édességekről. Az üzletekben általában kilométereken át csábítanak a különböző édességek a polcokon, míg a diabetikus finomságokat nagyítóval kell keresgélni.

Ráadásul, ha igazán finom desszertre vágyunk és magunknak szeretnénk elkészíteni a cukormentes finomságot, az gyakran annyi hozzávalóból áll, hogy a recept láttán elmegy a kedvünk ez egésztől. Ezért gyűjtöttünk most össze négy olyan csodás sütemény, amihez mindössze 4 dologra lesz szükséged és a végén lelkiismeret furdalás nélkül nassolhatsz!

Cukormentes brownie

Hozzávalók:
• három közepes méretű banán
• fél csésze mogyoróvaj
• negyed csésze kakaópor
• fél csésze liszt

A mogyoróvajat addig melegítjük a mikróban, amíg folyékonnyá kezd válni. A banánt felkarikázzuk, követően összekeverjük a négy hozzávalót. Liszt helyett használhatsz növényi proteint is (ebből elég csak két kanál). Sportboltokban kapható, teljesen adalékmentes, természetes fehérjepor. Ha lehet, a rizsből készült változatot válaszd, a tejsavófehérje másként viselkedik, gumiszerűvé válhat a tésztád. A masszát egy tepsibe öntjük és magas hőfokon (240 C) addig sütjük, amíg teljesen át nem sül, ez kb 40 perc. Miután kihűlt, felvághatod. A süteményt néhány kockáját le is fagyaszthatod, így ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, csak előkapod és pár perc múlva majszolhatod a saját készítésű cukormentes brownie-t.

Pekándió korongok

Hozzávalók:
• 18 dkg pekándió
• 2 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
• 4 db datolya

Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a tenyerünkkel vagy egy kis tányér segítségével korong alakúvá lapítunk. Sütőpapírral vagy folpack-kal letakart tálra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe kell tenni. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszert, ami ráadásul „minden mentes”.

Csodagolyók

Hozzávalók:
• 3 alma
• 2 közepes sárgarépa
• 20 dkg darált mandula/ cukormentes darált keksz
• kókuszreszelék vagy darált dió vagy darált mandula a golyók beleforgatásához

Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a mandulát vagy a cukormentes darált kekszet. Ha utóbbit választjuk, akkor nem lesz gluténmentes a desszert, de ha csak a cukormentesség a szempont, akkor érdemes kipróbálni keksz hozzáadásával is. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és legalább egy órán át állni hagyjuk.

Vizes kézzel golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, darált dióba forgatjuk. Sütni nem kell, azonnal fogyasztható, hűtve igazán finom. Hűtőben tárolva napokig fogyasztható.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.