Menü

A napraforgómag 5 legfontosabb jótékony tulajdonsága

Ez a hatalmas, a sárga különböző árnyalataiban pompázó növény nem csak csodálatosan szép, hanem magjának számos jótékony tulajdonsága is van, gyógynövényként több élettani tulajdonsággal rendelkezik.

Vitamin bomba: tartalmaz B1-, B2 és E-vitamint, illetve fehérjéket és esszenciális zsírsavakat is. Emellett található benne számos ásványi anyag, nyomelem, foszfor és kálium. Rengeteg folsavat tartalmaz, így értékes tápanyag forrás a női szervezet számára. Sok antioxidánst, szelént és rezet tartalmaz. Hasznos összetevői miatt csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert. Ha ez még nem lenne elég, akkor megvéd a ráktól és a szívbetegségektől is.
Rengeteg B-vitamin: Már napi 15 dkg napraforgómag fedezi a szervezet napi B-vitamin szükségletét. Amellett, hogy magja ennyi vitamint tartalmaz, a napraforgó csírája káliumban, kalciumban, D-vitaminban és vasban is gazdag.

A magas koleszterin és vérnyomás ellen: jótékony élettani hatási közé tartozik, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és még a cukorszintet is. Erre a legjobb megoldás teát készíteni a magjából.
Meghűlés és láz ellen: a napraforgóból készült tea gyógyíthatja a meghűlést, nyugtató és izzasztó hatása révén a lázzal járó betegségekre is segítséget nyújt.

Segítség a fogyásban: rengeteg fitokémiai anyagot tartalmaz, amelyek beindítják az emésztést, így elősegítheti a fogyást, illetve a székrekedésre is megoldást nyújthat, mivel sok élelmi rostot tartalmaz, vizelethajtó hatása pedig csak ráadás.
De oda kell figyelni a napraforgóra, mert amellett, hogy láthattuk mennyi jótékony tulajdonsága van, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, hiszen egy csésze napraforgómag nagyjából 800 kalóriát tartalmaz.

Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, a legjobb csemege, amit fogyaszthat, a pisztácia, és a napraforgómag. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ugyanis a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt a pisztácia és a napraforgómag tartalmazza. A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyi anyagok, amelyek kémiai szerkezetüket tekintve a koleszterinhez hasonlítanak.

Több kísérlet is kimutatta, hogy ezek a növényi anyagok nagy dózisban szedve csökkentik a vér koleszterinszintjét, és csökkentik egyes rákfajták kialakulásának kockázatát is. Bizonyos élelmiszerekben már egészen alacsony fitoszterolszint is jótékony hatású lehet, ezért igen fontos, hogy a leggyakrabban használt élelmiszereknek kimutassák a fitoszterol tartalmát, hogy a fogyasztók a maximális előnyhöz juthassanak.

A népgyógyászatban a napraforgót elsősorban lázcsillapításra használták. Oldja a szélgörcsöt, vizelethajtó és összehúzó hatású. Javítja az emésztést. A magban található F-vitamin és zsírosolajok letakarítják az érfalakról a felrakódásokat. Teáját hatékonyan alkalmazták különböző gennyes bőrkiütések, bepállások kezelésére.
Jótékony hatású:
megfázás esetén,
prosztata problémákra
gyenge idegzetre
magas koleszterinszintre.
Külsőleg: Bőrápolásra, gyógyszeres kenőcsök készítésére alkalmazzák, de az illatszeripar is nagy felhasználója a magtermésből készülő olajának.

Virágszirmaiból készült teája hatékony lemosó-, borogató szer: Nehezen gyógyuló sebek, sérülések, zúzódások esetén.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.