Menü

Egynapos kirándulási helyek és tippek

Sok emberben felmerül az érzés különösen nyáron, hogy jó lenne valamerre elmenni kimozdulni, nyaralni. Azonban igazi többnapos nyaralásra mégsem vágyunk, vagy az idő, vagy a túl nagy drágaság, esetleg az állandó meleg miatt. Ilyenkor pedig a legjobb egy-egy napra kimozdulni az ország valamelyik részére, ahol egy nap alatt is több látványosságot lehet megnézni és lehetőség van a kikapcsolódásra, pihenésre, ezek közül fogunk most megnézni néhányat.

Mire érdemes készülni egy egynapos kirándulás előtt?

Valószínűleg mindig közbe jön majd egy hely, amit meg kell nézni, emiatt az eredeti program is változik.
Ha túrázni akarsz, akkor mindenképp érdemes arra alkalmas cipőt is vinni.
Egy idő után – különösen, ha sokat sétálunk – be fog ütni a fáradtság és az egész előre eltervezett program lassulhat.

Bárhová is menjünk, éttermek, cukrászdák szinte biztos, hogy lesznek így könnyen lehet, hogy kajálni és ebédelni is étteremben fogunk, a hátizsákban hozott szendvics helyett.

Elindulás előtt mindenképp érdemes összerakni egy rövid tervet, hogy miket akarunk megnézni, mivel és hogyan tudunk odamenni az adott helyszínre, valamint, hogy egy-egy nevezetességre, látványosságra megközelítőleg mennyi időt szánunk.

Szarvas felfedezése egy nap alatt

A Szarvasi Arborétum az ország egyik legszebb és legnagyobb arborétuma az Alföldön, amely a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. Mára ez lett hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol száz évet megélt mocsári ciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk. Valamint itt található a 2013-ban létesült Mini Magyarország makettpark is. Egynapos kirándulás esetén Szarvas és a Szarvasi Arborétum nagyon jó választás lehet.

Pécs és környéke

Ha Pécsett és környékén tervezünk kirándulást, valószínűleg olyan helyek juthatnak eszünkbe, mint Siklós, Villány, Mohács. Ezek a történelmi települések ráadásul szintén tele vannak olyan látnivalókkal, amelyeket akár egy nap alatt is meg lehet nézni. Szigetvár vára ráadásul az egyik legikonikusabb vár az egész országban, ha arra járunk, akkor semmiképp sem érdemes kihagyni.

Szigetváron pedig szintén érdemes lehet megnézni a klasszikusabb történelmi kialakítású Zrínyi teret, valamint a régimódi belvárosi részt is. Ha pedig strandolni szeretnénk, akkor itt található a Szigetvári Gyógyfürdő is, amely a környék legnagyobb strandjai között van.

Budapest egésze jó lehet, egy-egy nap erejéig

A főváros bármely pontja jó lehet egy egynapos kirándulásnak. Budapest tele van olyan lehetőségekkel, mint például a: Parlament, Halászbástya, Hűvösvölgy, Szent István Bazilika, Budai Vár, ELTE Füvészkert és még a végtelenségig lehetne sorolni. Vidéken élőként ezek a lehetőségek mind olyanok lehetnek, amelyek közül akár egy nap alatt is rengeteget meg lehet nézni. Például korán reggel elindulva, kicsivel dél előtt még meg lehet nézni a Parlamentet és környékét, a délutáni órákban könnyedén meg lehet nézni akár a Városligetet vagy éppen a Budai Vár környékét, ahol ki lehet próbálni a Budavári siklót. Ha pedig még van energia, akkor este mikor kevésbé van forróság lehet sétálni a Hűvösvölgyi részen vagy éppen a Normafánál.

Egy esztergomi bortúra is jó választás lehet

Ha valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy autóval menjen, vagy meg tudja oldani a közlekedést valamilyen alternatív módon, akkor nagyon jó egynapos kirándulás lehet egy bortúra Esztergom városában és környékén. A kikötőváros telis-tele van a turistáknak szánt borospincékkel, különböző borkülönlegességekkel rendelkező éttermekkel, ahol turistaként könnyedén elveszhetünk a különböző borok ízvilágában és zamatában. Ráadásul ennek a programnak meg van a maga különös romantikája, így szerelmespároknak még inkább ajánlott.

Debrecen a templomok városa

Ha valaki inkább vidéki nagyvárost szeretne megnézni, akkor jó választás lehet Debrecen városa is, ahol elsődleges egynapos célpontok lehetnek a Nagyerdei Kultúrpark állat- és növény kertje, a debreceni Nagytemplom, a Szent Anna Székesegyház, valamint a Déri Múzeum is, emellett pedig számos más lehetőség is van, ami felkeltheti az emberek érdeklődését többek között a Pásti utcai zsinagóga, ami szintén egy üde színfoltja a városnak. Debrecen egyik hátránya, hogy az ország nyugati részében élőktől elég nagy távolságra van a város, ami egy egynapos utazásnál nehezítő tényező lehet, azonban korai indulással, esetleg autópályán közlekedéssel ez is könnyedén orvosolható.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.