Menü

Utazási trombózis

Itt nyár, meleg van, aki teheti, elindul egy nagyobb víztömeg partjára, de sokan nem is gondolják, hogy a hosszabb utak egyik legrosszabb velejárója a trombózis kialakulásának veszélye.

A vér áramlása testünkben az alapvető feladatok közé tartozik, amelyet szervezetünk megállás nélkül teljesít. Ahhoz, hogy ezt megfelelően fenntartsuk, mozgásra van szükségünk, hiszen a mozgással az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a szívünkbe. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem mozgatjuk végtagjainkat, utazás közben legfőképp lábunkat, hiszen ülünk az autóban, vonaton, repülőn, akkor izmaink nem dolgoznak. Mivel az izmok nem dolgoznak, így alsó végtagjainkban vér lappangása alakulhat ki. Amikor a vér lappang az erekben, főleg visszerekben, nagy az esélye vérrögök kialakulásának.

A vérrög, vagy thrombus a véralvadás végső terméke, amikor a vérlemezkék összekapcsolódnak egy csoportba és folyékony állagból egy kemény végtermékké alakulnak. Persze ez egy szuper dolog, ha az ember megsérül és a seb helyén véralvadás indul be, ezzel elzárva a sérülést a külvilágtól, de ha ez egy ér belsejében történik, az nem éppen jó dolog. A vérrögképződés mélyvénás trombózishoz vezethet, melynek a tüneteire érdemes figyelni. Ezek a láb dagadása, vizesedése, feszülése, mely fájdalmat okoz.

Később mozgás hatására ezek a kis vércsomók elindulhatnak a visszereken felfelé, melynek nagyon súlyos és komoly következménye lehet a tüdőembólia, mely a tüdőerek elzáródását jelenti. Ezt onnan sejthetjük, hogy ok nélkül köhögni kezdünk, erős mellkasi fájdalmaink lesznek, szédülünk vagy egyik pillanatról a másikra leállhat keringésünk, ezen felül nem csak a tüdőnkbe juthat el, hanem szívünkbe és agyunkba is, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel.

A vérrögképződésre hajlamosító tényezők lehetnek a visszeres lábak, a különböző hormonszabályozó tabletták fogyasztása, a dohányzás, a terhesség, a túlsúly, vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy akinek ilyen jellegű problémái vannak, ott biztosan kialakul a probléma, csupán körültekintőnek kell lennünk. Azoknak, akik különböző betegséggel küzdenek, érdemes felkeresni orvosukat és konzultálniuk egy esetleges vérhígító beszerzéséről és annak helyes használatáról.

Tehetünk ellene, nem is kell nagy dolgokra gondolni. Amikor hosszabb autóútra indulunk, iktassunk be több megállót, szálljunk ki a járműből és tornáztassuk, mozgassuk át kicsit lábainkat. Én már találkoztam egy igen hosszú repülőút során azzal is, hogy a légi utaskísérők felkeltettek mindenkit az üléseikből és egy közösségi tornaórát tartottak az utasoknak, viszont ha nincs ilyen a repülőn, akkor igen is tessék felkelni és elsétálgatni kicsit a folyósón.

Ezek mellett már léteznek szuper, szinte minden színben kapható kompressziós harisnyák is, nagyon jó megoldás főleg idősek körében, akik nehezebben mozognak. Nagyon figyeljünk oda a folyadékbevitelre, hígítsuk vérünket víz utánpótlással, főleg a nagy melegben, hiszen ezzel védjük testünket a túlhevüléstől is. A laza ruhák viselete segít, hogy ne nyomjuk meg feleslegesen izmainkat, ereinket, segítve a természetes véráramlást.

Minden utazás alkalmával figyeljünk arra, hogy legyen nálunk elegendő folyadék és iktassunk be mozgást az út alkalmával, így segíthetünk szervezetünknek, hogy jól el tudja látni egyik legfőbb feladatát, a vérkeringésünk helyes működtetését.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.