Menü

A legfinomabb pisztáciás ételek nyomában

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

Édességekből, süteményekből sosem elég, pláne a szürke, téli hónapokban, amikor kevésbé érezzük magunkat motiváltnak, tettre késznek a mindennapokban. Pisztáciából igazán egyedi és különleges ízvilágú édességeket készíthetünk, zöld színével pedig nemcsak a süteményeket, hanem a lelkünket is feldobhatjuk.
Íme, néhány könnyen elkészíthető pisztáciás finomság:

Mandulás-pisztáciás kekszkocka – sütés nélkül elkészíthető

Hozzávalók
2,5 dl tej
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 evőkanál kakaó
50 dkg háztartási keksz
10 dkg pisztácia
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg csokoládé

A tetejére
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 evőkanál olaj
5 dkg pirított szeletelt mandula

Elkészítés
A száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban. Utána béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejhez, majd adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokhoz és jól dolgozzuk össze. A kapott masszát a tepsibe öntjük és elsimítjuk. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajat. A masszára rákenjük az olvasztott csokoládét, majd megszórjuk pirított mandulával. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva kivesszük és felvágjuk.

Pisztáciás kifli

Hozzávalók (kb. 40 darab kiflihez)
22 dkg liszt
15 dkg vaj
1 kiskanál sütőpor
1 nagy tojás
15 dkg porcukor
10 dkg őrölt pisztácia
5 dkg apróra vágott pisztácia
3 dkg kókuszreszelék
fél rúdvanília
1 csipet só

Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt pisztáciát egy tálba. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel kavarjuk össze és a kapott masszát egy órára hagyjuk állni hűtőben. Ezután 15 grammos részekre osztjuk, majd ezekből rudat sodrunk és kiflit formálunk belőle. A kapott kiflit beleforgatjuk az apróra vágott pisztáciába és tepsibe tesszük. 180 fokon kb 10 percig sütjük őket.

Csokis pisztácia szelet

Hozzávalók
Az alaphoz
100 gramm vaj
100 gramm cukor
10 gramm vaníliás cukor
120 gramm liszt
fél teáskanál só
A krémhez
200 gramm tejcsokoládé
100 gramm pisztácia

Elkészítés
A vajat, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy edényben keverjük össze, majd gyúrjuk egybe. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele és 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg.

Vegyük ki a sütőből és tegyük rá a csokoládét, majd további 2-3 percre helyezzük vissza a sütőbe. Ha megolvadt a csokoládé, szórjuk rá a pisztáciát, majd hagyjuk kihűlni és szeleteljük fel.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!