A legfinomabb pisztáciás ételek nyomában
- Dátum: 2022.06.30., 21:01
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- csokoládé, desszert, étkezés, gasztronómia, konyha, pisztácia, sütés
A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.
Édességekből, süteményekből sosem elég, pláne a szürke, téli hónapokban, amikor kevésbé érezzük magunkat motiváltnak, tettre késznek a mindennapokban. Pisztáciából igazán egyedi és különleges ízvilágú édességeket készíthetünk, zöld színével pedig nemcsak a süteményeket, hanem a lelkünket is feldobhatjuk.
Íme, néhány könnyen elkészíthető pisztáciás finomság:

Mandulás-pisztáciás kekszkocka – sütés nélkül elkészíthető
Hozzávalók
2,5 dl tej
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 evőkanál kakaó
50 dkg háztartási keksz
10 dkg pisztácia
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg csokoládé
A tetejére
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 evőkanál olaj
5 dkg pirított szeletelt mandula

Elkészítés
A száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban. Utána béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejhez, majd adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokhoz és jól dolgozzuk össze. A kapott masszát a tepsibe öntjük és elsimítjuk. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajat. A masszára rákenjük az olvasztott csokoládét, majd megszórjuk pirított mandulával. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva kivesszük és felvágjuk.
Pisztáciás kifli
Hozzávalók (kb. 40 darab kiflihez)
22 dkg liszt
15 dkg vaj
1 kiskanál sütőpor
1 nagy tojás
15 dkg porcukor
10 dkg őrölt pisztácia
5 dkg apróra vágott pisztácia
3 dkg kókuszreszelék
fél rúdvanília
1 csipet só
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt pisztáciát egy tálba. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel kavarjuk össze és a kapott masszát egy órára hagyjuk állni hűtőben. Ezután 15 grammos részekre osztjuk, majd ezekből rudat sodrunk és kiflit formálunk belőle. A kapott kiflit beleforgatjuk az apróra vágott pisztáciába és tepsibe tesszük. 180 fokon kb 10 percig sütjük őket.
Csokis pisztácia szelet

Hozzávalók
Az alaphoz
100 gramm vaj
100 gramm cukor
10 gramm vaníliás cukor
120 gramm liszt
fél teáskanál só
A krémhez
200 gramm tejcsokoládé
100 gramm pisztácia
Elkészítés
A vajat, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy edényben keverjük össze, majd gyúrjuk egybe. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele és 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg.
Vegyük ki a sütőből és tegyük rá a csokoládét, majd további 2-3 percre helyezzük vissza a sütőbe. Ha megolvadt a csokoládé, szórjuk rá a pisztáciát, majd hagyjuk kihűlni és szeleteljük fel.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.