Menü

A dús és fényes haj titka

Természetes, hogy ahány ember, annyi féle hajkorona létezik. Van, akinek hosszú, van, akinek rövid, lehet dús, fényes és erős, vékony szálú és könnyű, göndör, egyenes, fekete, szőke, barna. A hajápolás egyik alappillére, hogy a hajunk típusához megfelelő készítményeket és kezelést alkalmazzuk, ám van néhány olyan praktika, amit hajunk típusától függetlenül érdemes bevetnünk, ha dús és fényes hajkoronát szeretnénk.

Az egyik olyan praktika, ami segít abban, hogy hajad egészséges és dús legyen, az a fejmasszázs. Ezt te magad is megteheted, nincs szükség arra, hogy hetente eljárj egy szakemberhez, itt mindössze arról van szó, hogy amikor hajat mosol, szánj mindig néhány percet arra, hogy jó alaposan dolgozd bele a fejbőrödbe a sampont. Ez egyrészt abban is segít, hogy jobban felszívódjanak a hatóanyagok, valamint felpezsdítik a vérkeringést is a hajhagymák körül, így serkentik azok növekedését.

A fejmasszázson kívül különböző házi pakolásokkal és természetes olajokkal is támogathatod hajad egészségét. Ne tévesszen meg az, hogy olajokról van szó, akad köztük olyan is, ami kifejezetten zsíros hajra való. Ilyen például a citromolaj, de az irritált, érzékeny fejbőrre is találunk olajat, például a rózsa- vagy szantálfaolaj kiváló ezekre a tünetekre. Ha száraz, korpás, viszkető fejbőrrel küzd, érdemes kipróbálni az Aloe vera olajat. Ezek mindegyike úgy működik a legjobban, ha pár percig fejmasszázzsal beledolgozzunk a fejbőrbe és a hajunk alsó részébe. Persze fontos, hogy minden olaj használata előtt teszteljük azt kézfejünkön, hogy nem-e vált ki allergiás reakciót.

A házi pakolások is nagyszerű eszközei a hajápolásnak. Készíthetünk tápláló pakolást például joghurtból vagy tejből – általában mézzel kombinálják – de gyakran alkalmaznak avokádós vagy paradicsomos pakolást is erősítés céljából. Ha a hajunk növekedését szeretnénk gyorsítani, akkor a tojásfehérjés pakolást érdemes kipróbálnunk.

Végül pedig, ha minden szükséges tápanyag és hatóanyag megfelelően felszívódott, jön az öblítés és a szárítás, pontosabban a száradás. Az öblítést sokan ott rontják el, hogy forró vízzel csinálják, pedig sokkal kíméletesebb, ha langyos, esetleg hideg vízzel öblítjük le hajunkról a sampont vagy éppen a pakolást. A hideg víz ugyanis nem csak a bőrünk esetében zárja össze a pórusokat, hanem hajmosás után is összezárják a kitágult kutikulát és egyúttal nem oldja le a hajtövekről a balzsamot és a pakolásból ott maradt hasznos összetevőket. Emiatt lesz majd hajmosás után fényes és ápolt a haj.

A szárításnál nem véletlen említettünk inkább száradást, mivel bár tudjuk, hogy télen és hideg időben fontos az is, hogy ne fázzunk meg, de ha tehetjük, hagyjuk inkább magától megszáradni a hajunkat. A hajszárítók által fújt forró levegő károsítja a haj szerkezetét, így fénytelen és töredezett lesz, ezért amikor lehetőségünk van rá, töröljük csak meg egy puha törölközővel és hagyjuk magától megszáradni, így az esése is természetesebb lesz és dúsabb hatást kelt.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.